Welke titel draagt een kind van een prins of prinses?

Weet jij het antwoord?

/2500

https://www.koninklijkhuis.nl/onderwerpen/titels-aanspreektitels-en-beschermheerschappen/koninklijke-familie Voor de kinderen van Prins Constantijn en Prinses Laurentien, Eloise, Claus-Casimir en Leonore, is vastgesteld dat zij 'Graaf of 'Gravin van Oranje-Nassau' en 'Jonkheer of Jonkvrouw van Amsberg' zijn. Hun familienaam is 'Van Oranje-Nassau van Amsberg'. Aan de vier zonen van Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven is naast de familienaam van hun vader ook de persoonlijke titel 'Prins van Oranje-Nassau' verleend met het predicaat 'Hoogheid'. Hun echtgenotes mogen volgens het zogenaamde hoffelijkheidsprincipe de titel 'Prinses van Oranje-Nassau' voeren, maar zij bezitten zelf geen adellijke titel. De vier kinderen van Prinses Irene, Prins Carlos, Prinses Margarita, Prins Jaime en Prinses Maria Carolina zijn in 1996 bij Koninklijk Besluit in de Nederlandse adel opgenomen als Prins(es) de Bourbon de Parme met het predicaat Koninklijke Hoogheid. Zij hebben deze titel al bij hun geboorte gekregen vanwege het feit dat hun vader Prins Carlos Hugo behoorde tot het Hertogelijk Huis Bourbon de Parme. Zij zijn dus geen lid van het Nederlandse Koninklijk Huis.

Volgens de Europese dynastieke regels krijgt een zoon of dochter van een vader én moeder die beiden al de titel van prins en prinses hadden, bij hun geboorte automatisch de titel van prins of prinses. Als alleen de vader of alleen de moeder reeds deze titel had krijgen de kinderen een titel die verwijst naar één van de titels die de vader of moeder ook nog hadden. Meestal Hertog(in), Graaf/gravin. Krijgt de tweede ouder die niet van geboorte de titel prins/prinses droeg bij proclamatie de titel dan wordt deze overerfelijk en krijgen de kinderen de titel prins of prinses Zo is het in grote lijnen in alle Europese landen waar de titel prins/prinses nog gevoerd wordt.

Normaal gesproken ook prins of prinses, maar sommige titels zijn niet erfelijk overdraagbaar. Of er is bepaald dat er maar een prins gelijktijdig kan zijn. Dan gaat het over bijvoorbeeld "de prins van Wales", dan krijgt de kinderen van een prins de lagere titel hertog. De regels rond adellijke titels is gecompliceerd, maar er zijn wel duidelijke regels hierover. En het zijn ook eeuwenoude regels, want niet veel mensen vallen onder deze regels en daarom is het weinig aanleiding om te vaak en binnen korte tijd te veranderen, want dan zou het niet meer een algemene regels zijn, maar persoonlijke toekenning. En de kracht van overerfbare titels is dat het voor de eeuwigheid of meerdere generaties is. In Nederland is de regel dat alleen prinsen en prinses die behoren tot het Koninklijke Huis mogen de titel door geven aan hun kinderen. En als de titel hebt dan verlies je deze niet. Behoor je als prins niet of niet meer tot het koninklijk dan krijgen je kinderen de titel hertog. Om het nog ingewikkelde te maken een kind van een Prins of Prinses kan van Hertog, Prins worden als de Prins de hoogste titel is en de hertog of hertogin de eerste in lijn van opvolging is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100