Hoe kom ik erachter wanneer een gedetineerde vrij komt?

Ik wil graag weten wanneer iemand die ik ken uit de gevangenis komt. Ik heb dit nagevraagd bij de politie maar ze mogen geen informatie aan anderen verstrekken. Ik heb geen contact met de familieleden van een gedetineerde en ik weet ook niet bij welke gevangenis hij nu zit.
Kan een detective ook voor mij uitzoeken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Men krijgt van het Informatiecentrum Detentieverloop alleen inlichtingen over een gedetineerde als u slachtoffer bent of nabestaande als het om spreekrechtwaardige delicten gaat. Bij spreekrechtwaardige delicten heeft een slachtoffer of nabestaande, het recht om te spreken tijdens de rechtszaak vóórdat er uitspraak is gedaan. Het gaat dan om misdrijven waarop minstens acht jaar gevangenisstraf staat. Ook bij zedenmisdrijven (aanranding en verkrachting), stalking, bedreiging of een verkeersongeval met dodelijke of zwaar gewonde slachtoffers geldt het spreekrecht. Informatie geldt alleen als er belangrijke veranderingen zijn zoals: • als de dader voor het eerst met verlof gaat • als de dader wordt vrijgelaten • als de dader zich onttrekt aan de straf en nog niet met verlof is geweest (bijvoorbeeld bij ontsnapping) • als de dader overlijdt tijdens de straf of maatregel Aan kennissen e.d. wordt door Justis geen informatie verstrekt en advocaten hebben zwijgplicht. In Nederland moet een detective bureau een vergunning krijgen van de Minister van Justitie om zijn werkzaamheden uit te voeren. Verder zijn er nog veel regels gesteld voor detective bureaus in de Wet en de Regeling Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus en de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Een detective schaduwt of observeert maar zal nooit voor iemand uitzoeken wanneer een gedetineerde vrijkomt.

Bronnen:
http://www.activecsi.nl/nl/prive-detective

In Nederland is het gebruikelijk dat bij veroordeelden tot een gevangenisstraf van meer dan één jaar voorwaardelijke invrijheidstelling wordt toegepast. Bij straffen van twee jaar of meer is dit na voltooiing van twee derde van de straf. Bij straffen vanaf één jaar tot twee jaar is dit na voltooiing van het eerste jaar en een derde van de rest. Op het moment van de veroordeling wordt het voorarrest van de nog uit te zitten strafperiode afgetrokken. De twee derde wordt berekend over de volledige strafperiode, dus inclusief het reeds voltooide voorarrest. De voorwaardelijke invrijheidstelling wordt toegepast wanneer de gedetineerde zich tijdens de detentie goed gedragen heeft (dat wil zeggen: geen misdrijven beging en geen poging tot uitbraak deed). De straf is daarmee niet opgeheven, maar wel de tenuitvoerlegging ervan in de gevangenis. Of iemand zich goed gedragen heeft ligt ter beoordeling aan het openbaar ministerie, dat zich daarbij baseert op politierapporten en rapportages uit de gevangenis. Als je dus de datum van de arrestatie weet, kan je uitrekenen wanneer de gedetineerde vrij zal komen. Toegevoegd na 17 minuten: Je kan ook bij zijn advocaat informeren wanneer hij vrij komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100