Is de indeling van dagdelen zo strak als ik hem hanteer?

Ochtend 6:00-12:00
Middag 12:00-18:00
Avond 18:00-0:00
Nacht 0:00-6:00

Mijn moeder wil wel eens 4:00 's morgens zeggen. Is het zo strak hanteren van tijdsgrenzen van nu (of wellicht van mij)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals jij ze hanteert zo heb ik ze ook. Maar ze zijn niet echt zo strak gedefinieerd. Zo kan de nacht van 0:00-06:00 zijn, maar je kan ook zeggen dat de nacht de periode is dat het donker is. Ook de avond, middag en ochtend kunnen verschillen. En vaak verschilt het ook nog eens per land. En het kan ook nog verschillen met het jaargetijde, als je het definieert met tijd van zonsopkomst ed. Op wikipedia staat dit: The term lacks a precise definition because it was in use long before accurate time-pieces became widespread.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Afternoon

Nee hoor dat is niet zo strak als jij het hanteert. Tuurlijk is het voor iedereen duidelijk dat het voor 12 uur ochtend is en na 12 uur middag. Maar voor nacht/ochtend is niet zo'n duidelijke scheidslijn. In Vlaanderen is er zelfs nog een extra dagdeel (de voormiddag) http://nl.wikipedia.org/wiki/Ochtend Sommigen zeggen dat het vanaf 0 tot 12 uur ochtend is en anderen zeggen van 6 tot 12. Voor de middag is het wel vrij gangbaar dat deze om 18 uur eindigt. Maar wanneer de avond in de nacht overgaat is weer vaag. Dat komt omdat je deze tijden over het algemeen slaapt. Het is dan minder van belang of het dan avond nacht of ochtend is.

Ja, officieel is de indeling zo strak als jij deze hanteert, maar heel veel mensen gaan er in het dagelijks taalgebruik wat nonchalanter mee om. Uit de context moet je dan opmaken wat ze precies bedoelen. Overigens kan men zich maar één keer per etmaal vergissen: vier uur 's nachts (4:00 uur) kan worden verward met vier uur 's middags (16:00 uur) (of andersom): vier uur 's morgens bestaat helemaal niet, dus als iemand dat zegt, is het meteen duidelijk dat vier uur 's nachts wordt bedoeld.

Naar mijn mening is nacht geen dagdeel. Dus dan is de ochtend van 00:00 tot 12:00 en verder hetzelfde. Nacht is de periode waarin het donker is (dit veranderd gedurende een jaar); en dag (overdag) is de periode waarin het licht is.

Bronnen:
Voeg hier een bron toe...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100