Kun je als volwassene huisregels hebben voor als er bezoek komt?

Ik merk dat als ik bezoek krijg, iedereen andere verwachtingen van mij heeft en hun thuis ook andere regels hebben. Ik wil eigenlijk regels hebben waar ik achter kan staan. Zoals bijv. gewoon eten wat de pot schaft.
Ik ben zelf 21 en meesten die op bezoek komen zijn net uit huis of wonen nog bij hun ouders. Ik wil voorkomen dat ik mij ga aanpassen hoe anderen het willen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja natuurlijk kun je dat, en in jouw huis gelden jouw regels ; klaar. Bij iedereen zijn wel van die regels als schoenen uittrekken, niet roken in huis, en inderdaad ' vanzelfsprekende' regels die niemand je zou moeten vertellen zoals eten wat de pot schaft, de wc netjes achterlaten, je niet laveloos drinken en niet in de kasten snuffelen. Normaliter kun je soms bij de deur mensen al vragen je regels te respecteren (zoals wil je alsjeblieft je schoenen uitdoen) of mensen vragen toestemming (mag ik hier roken ?) en daar wordt je geen mindere gastvrouw/heer van. Als een gast je regels niet liggen, is het toch je typoe bezoek blijkkbaar niet en blijven ze vanzelf weg. Overtreden ze regels, bewust of onbewust, dan zul je ze vanzelf niet meer uitnodigen. Want hoe stom het ook klinkt, gasten dienen zich ook te gedragen, je regels te respecteren en af te tasten waar hun grenzen liggen zonder dat je ze bij de deur een heel formulier hoeft te overhandigen of ze expliciet op je grenzen moet wijzen. Nu is het me in al die 28 jaar dat ik op mezelf woon maar 1 keer gebeurd dat iemand zich zodanig opgestelde / gedroeg dat ik er kippenvel van kreeg, van om onmogelijke drankjes vragen, om eten vragen en zichzelf zeer rijkelijk bedienen van prijzig voedsel, vreemd gedrag vertonen in mijn tuin en vrijpostigheid, en als klap op de vuurpijl probeerde te bepalen wat er in MIJN huis gebeurde, en die heb ik dan ook nooit meer hoeven zien. En nee, dat was geen onopgevoede puber maar een vrouw van mijn leeftijd. Zulke gasten elimineren ichzelf vrij vlot van je vrienden/kennisenlijst. Omdat ieder respect en begrip van basisomgangsregels ontbreekt. En al die regels die zij ongemerkt overtrad, heb ik nooit bewust zelf vastgesteld of over nagedacht. Pas achteraf, toen zij ze 1 voor 1 getreden had, ben ik er over na gaan denken waar mijn plotselinge aversie voor haar nu vandaan kwam. Want bij mij kan en mag eigenlijk heel veel, ik ben niet van de regeltjes en protocollen, maar ik verwacht blijkbaar wel respect en wil wel zelf de regie houden. En dat is eenieders goed recht. Jij bent de baas in jouw huis, en wie dat niet respecteert, is gewoon niet langer welkom. Echte vrienden zullen je dat namelijk niet flikken.

Als er mensen op bezoek komen bij JOUW huis, moeten zij zich houden aan de standaard regels, bijv. Niet met je voeten op de bank/tafel, schoenen bij de deur bij binnenkomst. dit zijn eigenlijk gewoon vanzelf sprekende regels. Hieronder valt dan ook gewoon eten wat de pot schaft. Natuurlijk kun je luisteren naar suggesties, en hiermee overleggen met de personen die langskomen, praten helpt.

Ja natuurlijk. My home is my castle, zeggen de Engelsen. De bezoekers dienen zich fatsoenlijk te gedragen. De ouderwetse goede manieren geven aan dat je, op verzoek, je schoenen uit doet ( dan staat er er wel een mand met nieuwe pantoffels of slippers!), roken zonder het te vragen is onbeschoft. Eten wat de pot schaft is normaal en niet lusten: jammer dan. Niemand zit aan de knoppen van de audioapparaten en herrie is er niet bij. De enige die bepaalt of en hoe hard de muziek staat, dat ben ik. De muziekkeuze is ook de mijne. Spreek je bezoekers er op aan en laat je niet ompraten. Zeker jongeren proberen het uit maar jij bent de gastheer/vrouw en jij bepaalt de gang van zaken. En anders: moven! Je hoeft je niet aan anderen aan te passen. Uiteraard kan je wel rekening houden met bijv. een vegetariër, maar dat is simpel vlees weglaten ( en als je attent bent, kies je iets alternatiefs). Ook als je een barbecue houdt zijn er altenatieven. En anders: pech! Wie zich niet gedraagt, die zet je de deur uit. Heb ik ook meermalen gedaan.

Het is hier al eerder gezegd. JA, natuurlijk. En behalve dat het jouw huis en jouw manier van leven is waar een gast zich aan moet aanpassen, jij moet nog langer daar wonen. En jij hebt iedere dag daarna te maken met bv. je buren. Dus mag jij gewoon verlangen dat gasten zich gedragen zoals jij graag wil. Niet alleen in maar ook rond jouw huis (bv. geen geschreeuw op straat of gedoe in de tuin/balkon). Als mensen zich niet als gast willen gedragen dan weet je meteen waar je voor een volgende keer aan toe bent. Ik zelf verwacht van mijn gasten ook dat ze niet in kasten snuffelen, eten wat ik klaar maak etc. Maar ook dat ze zich gedragen in de centrale gang van het pand, in de gemeenschappelijke tuin maar ook voor de deur. Wie dat niet wil of kan is een volgende keer gewoon niet meer welkom. Zo heb ik een buurman die op het idee kwam dat zijn muziek mooier is dan de mijne en zijn eigen cd's meebracht en opzette. Die mag voortaan thuis muziek luisteren ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100