Waar komt de uitruking je moet kerkhof te vriend houden?

Weet jij het antwoord?

/2500

dat komt eigenlijk van het spreekwoord: hou de doden te vriend het betekent eigenlijk het zelfde alleen met andere worden. maar dan is natuurlijk de vraag waar komt dit spreek woord dan vandaan. vroeger dacht men ( en sommige nog steeds ) dat als je kwaad sprak over de dode dat ze je kwamen lastig vallen of voor ongeluk zorgde. en in sommige landen en tijds periode dacht men zelfs dat als je de familie van een overleden persoon lastig vil dat de overleden persoon weer tot leven kwam om wraak te nemen. deze overtuiging kwam met namen voor in bepaalde delen van het midden oosten en bij inheemse stammen in Afrika en China en Japan en meer van dat soort landden maar de na de eerste wereld oorlog verdwenen veel van deze overtuigingen niet te min moet je in bijna ieder geloof respect hebben voor de doden.

Het kerkhof [te baat, of] te vriend hebben: in een groot, arm gezin door het sterven van kinderen verlichting van de huiselijke en geldelijke zorgen ondervinden. "Och, dominee, we hebben 't kerkhof nog al te baat gehad". Het stamt dus af van de geschiedenis vóór het bestaan van voorbehoedsmiddelen dat arme gezinnen met veel kinderen er feitelijk baat bij hadden wanneer daar een of meer van overleden. Want dan waren er minder zorgen.

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...

Dit word gezegd omdat men altijd een heel groot respect moet hebben voor de doden. En ook voor het kerkhof, want voor je het weet lig je er zelf. Vroeger was dit respect nog groter en vandaar komt dit spreekwoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100