Wat wordt gedaan om te bepalen of een vluchteling zich in Nederland mag vestigen?

Er gaan hoogstwaarschijnlijk veel stappen aan vooraf voordat besloten wordt dat een vluchteling zich in Nederland mag vestigen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Er wordt gekeken naar de achtergrond van de vluchteling. Wat is de reden dat hij naar ons land is gekomen? Klopt zijn verhaal. Is hij de persoon die hij zegt te zijn. Veel vluchtelingen hebben geen papieren meer als ze zich aanmelden in een asielzoekerscentrum. Dit maakt het onderzoek naar de persoon erg lastig. Niet iedereen kan een Nederlands paspoort krijgen. Dat zou leiden tot choas. Daarom zijn er criteria opgesteld voor het krijgen van een verblijfsvergunning of paspoort. Onderzoek naar de persoon kan bijv gedaan worden doordat de systemen in het Schengengebied gekoppeld zijn. o kan er informatie uitgewisseld worden met de verschillende Schengen landen. Er kan uitgezocht worden of een persoon al eerder asiel heeft aangevraagd en wat toen zijn verhaal was. Wanneer is hij in Europa gekomen. Is hij al eens geweigerd. Ook kan er contact gezocht worden met het land van herkomst. Soms is dat te gevoelig, bijv in geval van politieke vluchtelingen, en wordt dan dus niet gedaan. Wel kunnen verhalen over de achtergrond gecheckt worden, zonder dat daarbij de naam van de vluchteling bekend gemaakt hoeft te worden.

Hoi, Ik heb maatschappijleer op school en gisteren ging het hier toevallig over. Ik zal het letterlijk zeggen wat wij moeten kennen. Gezinsvorming: - Je moet een inburgeringscursus hebben gehaald (de mensen die hierheen willen) - De persoon in Nederland moet het minimum inkomen verdienen Je kan alleen in Nederland komen als deze 2 eisen voltooid zijn. Politieke vluchtelingen: Dit staat in de Vreemdelingenwet van 2000: - Geldige identiteitspapieren zijn nodig - Aannemelijk maken dat je bij uitzetting gevaar loopt - Aantonen dat je niet op humanitaire gronden kan worden teruggestuurd Weer is het alleen mogelijk als je voldoet aan alle 3 de eisen. Economische vluchtelingen: - Deze mensen mogen niet meer naar Nederland Ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Als je nog vragen hebt, kun je ze mij stellen. Mvg, Psykid96

Er wordt eerst gekeken naar de reden waarom iemand naar Nederland komt, of hij/zij op die grond mag blijven en of hij/zij eventueel terug kan naar het land van herkomst. Daar hoort een uitgebreid antecedentenonderzoek bij (o.a. interview, vingerafdrukken, zijn er geldige identiteitspapieren, situatie in land van herkomst) en eventueel moet er aanvullende informatie worden overlegd (bijvoorbeeld botfoto's om leeftijd aan te tonen indien geclaimd wordt dat hij/zij minderjarig is, geldige identiteitspapieren opvragen als deze niet aanwezig zijn). Onderstaand de pagina's waarop de IND de procedure, voorwaarden e.d. beschrijft.

Bronnen:
https://kdw.ind.nl/Dialog.aspx?knowledge_i...
https://kdw.ind.nl/KnowledgeSessie.aspx?kn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100