Is dit asociaal of niet?

Als je met drie vrienden op een overvol terras zit aan een tafeltje van 4, en iemand die je niet kent, vraagt je of hij bij jullie aan tafel op die ene stoel mag zitten, is het dan asociaal om te zeggen dat je dat liever niet wilt?

Dit naar aanleiding van een eerdere vraag (eenling aan een tafeltje van vier en een groepje dat erbij wil): ik vraag me namelijk af of mensen dit anders zien als de rollen zijn omgedraaid.

Toegevoegd na 5 minuten:
De eerdere vraag nog even:

http://www.goeievraag.nl/vraag/asociaal-uitleg.48019#286298

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tja, dat is moelijk. Ik zelf vind het een beetje a-sociaal, ik zou zeggen wanneer ik écht allen met het groepje wil zitten; "We hebben eigenlijk graag wat privé maar neem gerust deze stoel om ergens te gaan zitten." De stoel in tenslotte vrij en daar mag iedereen gebruik van maken.

Nee je mag gewoon zeggen dat hij geen plaats mag nemen aan julie tafel het is dus niet asociaal Toegevoegd na 1 minuut: het is asociaal als hij zonder vragen gaat zitten

nee totaal niet hij kan zo een een of andere pooier zijn dus gewoon doen als je zo leuker of veiliger vind

Voor mij is het precies hetzelfde. Ik vind in je eentje rustig zitten genieten of in gezelschap allebei even goede reden om nee te zeggen. Als je met een groepje bent, kan je wel zeggen dat je een persoonlijk gesprek hebt, maar anderen op het terras kunnen je sowieso horen, dus dat vind ik dan niet zwaarder meetellen.

Nee dat is niet asosiaal. De persoon die erbij wil komen zitten vraagt of hij bij jullie aan tafel kan komen zitten en geeft jullie zo de vrijheid om nee te zeggen.

Het asociaal die ene stoel leeg te laten, die moet dus bij een ander tafeltje komen. daar komt het eigenlijk op neer. de vraag om bij een groep ta gaan zitten waarvan je geen deel bent is meer gebrek aan invoelings vermogen in de sociale wetten. de desbetreffende persoon heeft er niks aan als je net doet of zijn/haar inschatting de juiste is want een volgende keer komt er nul op rekest.

nee, je hoeft niet zomaar te accepteren dat iemand aan jou tafel komt zitten. Het zou wel sociaal zijn de stoel aan te bieden zodat diegene zijn eigen plekje kan zoeken.

Nee, ook niet. Maar dit geval is eenvoudiger te aanvaarden als het andere geval. Dat omdat die ene persoon een 'nee' antwoord verwacht en hier dus eenvoudiger mee kom kan gaan. Hij zal wel moeten want het is 3 tegen 1. In het andere geval, kunnen die drie personen ook een 'nee' verwachten, alleen kunnen zij dit overleggen, hun emoties aan elkaar uiten en samen sterker zijn dan de ander (dus 3 tegen 1). Dus in de situatie van 3 tegen 1 is het relatief eenvoudig voor de 3 om via opmerkingen die ene met een rot gevoel achter te laten. In elk van de twee situaties.

Asiociaal is niet gericht op het welzijn van anderen. Ik vind het overdreven om te stellen dat het weigeren van een stoel daar onder valt. Dus nee

Nee het is nie associaal! Zeker niet. Waarom wilt die naast jullie zitten. Een onbekende vraagt mag ik hier naast jullie zitten. Waar slaat dat nou op! Nee hoor is niet associaal suzyQ.

ik vindt het niet asociaal als je zegt dat je dat niet wilt...Je beantwoord een vraag en geeft daar antwoord op.

ja dat is acosiaal...je bent nl in een openbare ruimte (in dit geval zelfs op straat) jij kan dus nooit voor iemand anders bepalen of hij daar gaat zitten, het is jou stoel niet, het is jouw straat niet, sterker nog....het is jou terras niet!! sterker nog: degene die wil gaan zitten HOEFT het niet eens aan jou te vragen... En mocht je er last van hebben, kun je maar 1 ding doen ..opstaan en diegene een fijne dag wensen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100