Waarom mag je sommige dingen wel zomaar wegsmijten, en andere niet?

Als ik op straat een snoepje neem en het papiertje waar het snoepje in verpakt zat zomaar op straat gooi, wordt dat als ongemanierd beschouwd.

Als ik een nieuw mobieltje koop en het beschermfolie dat op het beeldscherm geplakt zit zomaar op straat gooi, wordt dat als ongemanierd beschouwd.

Als ik een sigaret rook en de peuk zomaar op straat gooi, is dat heel normaal.

Waar komt dat verschil vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een sigarettenpeuk zou dit ook niet zo moeten zijn, want... "Door het verbranden van de tabak ontstaan meer dan 4000 chemische stoffen, waaronder ammonia en arsenicum. Die komen via de sigarettenpeuk op straat terecht en zo komen ze ook in het rioolputje. Sigarettenpeuken zijn 100% Chemisch Afval en wereldwijd schijnen er elk jaar maar liefst 4,5 triljoen peuken in het milieu terecht te komen. Met recht een milieuramp…." (Bron: Zwerfafval Informatief) Eigenlijk is het niet normaal, maar omdat iedereen die rookt dit doet, is men dit als normaal gaan zien. In sommige landen gooit men ook de snoeppapiertjes op straat en vindt men dat normaal (Sierra Leone, Rusland, Polen). In Nederland is men ooit campagnes tegen het zwerfafval gaan voeren en is men zelfs bevoegd om bekeuringen uit te schrijven als men afval op straat gooit. De sigarettenpeuken vallen daar (nog) niet onder. Maar op het moment dat dit wel gebeurt, zal de mentaliteit ook kunnen gaan veranderen en zal men dit niet meer 'normaal' vinden.

Bronnen:
http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbek...

Ik vind het net zo asociaal maar zoveel mensen doen het dat het als 'gewoon' wordt gezien tegenwoordig ... Persoonlijk vind ik het alleen niet erg als er schrillen van fruit in de bosjes word gegooid. Al het andere vind ik asociaal.

Ik zou zeggen: "OPRUIMEN!" en de troep niet voor een ander laten. Dit is niet normaal als je de troep voor een ander 'achteloos' achtelaat. Het verschil zit em in de normen en/of waarden welke je zelf hanteert of vanuit je opvoeding hebt geleerd. Toegevoegd na 1 minuut: Het verschil zit in de onverschiiligheid waarmee je dit doet

Sommige dingen gaan sneller op in de natuur dan andere dingen, voordat plastic weg is ben je ??????????? hoeveel jaar verder. Er zijn zoveel mensen die roken, het is raar om je peuk op de onderkant van je schoen uit te drukken en hem in je zak te steken en als er niets in de buurt is waar je het kwijt kan komt het op straat terecht! Slechte zaak trouwens, maar dit is er langzaam ingeslopen en nu is het een geaccepteerde vorm om van je peuk af te komen. Bij deze zal ik proberen mijn peuken niet meer op straat te gooien!

Vroeger zag je in parken wel de volgende spreuk: Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen. Peuken op straat gooien is niet normaal. Het is net zo goed onverteerbare rotzooi. Neem een luciferdoosje mee en schuif ze daarin.

Het afval van peuken is net zo vervuilend dan een snoep papiertje of bescherm folie van je mobieltje. In principe is dit dus gelijke monniken verschillende kappen. De overlast van peuken is echter slechts de kleinste overlast van sigaretten. De rook (stank, luchtvervuiling) en het brandgevaar zijn erger. Misschien is de omgeving blij dat de sigaret uit is. Ook kun je een peuk niet altijd veilig in een prullenbak waar vaak ook papier in zit gooien. Uittrappen op straat lijkt dan veiliger. Maar of ergere overlast een reden is om de kleine overlast toe te staan ...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100