Ik wil gaan stemmen, maar ben mijn stempas kwijt, kan ik nu niet stemmen of kan ik nog een nieuwe aanvragen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

In België is een identiteitskaart meer als voldoende. Wij zitten wel met stemplicht natuurlijk. Veel succes alvast bij de verkiezingen!

Helaas kun je dan niet meer stemmen. Je had tot 1 maart 15 uur de mogelijkheid om een nieuwe pas aan te vragen. Toegevoegd na 2 minuten: Het schijnt te verschillen per gemeente tot wanneer je een nieuwe pas kunt aanvragen. Bel gewoon even met de gemeente van je woonplaats. Die weten precies wat je nog kunt doen en hoe.

Ik kon bij de vorige verkiezingen wél zonder stemkaart stemmen, met alleen mijn ID kaart. Maar omdat er nu veranderingen zijn en je kan stemmen in élk stemburo in je gemeente is dit verandert. En heb je je stemkaart echt nodig. Zoals hierboven al staat, neem contact op met de gemeente ze hebben vast een oplossing hiervoor

Dat gaat vandaag niet meer lukken. De stempas is tegenwoordig echt noodzakelijk, omdat je in alle stemlokalen in je gemeente terecht kan. Vroeger moest je naar een bepaald stemlokaal, waar een lijst lag met alle namen. Je kon dan stemmen met je stempas (en indien gevraagd ID), óf met alleen een identiteitsbewijs. Je naam werd dan afgetekend zodat je niet twee keer kon stemmen. Nu je in een willekeurig stemlokaal mag stemmen, is er geen aftekenlijst meer. Met alleen een ID zou je dus alle stemlokalen af kunnen gaan om een paar keer te stemmen. Daarom is die stempas deze verkiezingen echt noodzakelijk. Op de dag zelf zullen ze geen nieuwe stempas geven, omdat er dan niet genoeg tijd is om te controleren of je niet toevallig al met je stempas gestemd hebt en probeert voor een tweede ronde te gaan.

Dan ben je helaas te laat, je had tot 1 maart een nieuwe kunnen aanvragen. Misschien is er iemand uit je omgeving, waarvan je weet dat hij/zij niet gaat stemmen, en wil hij je wel machtigen..... Dan kun je toch nog een stem uitbrengen...

Je kan het best even navragen bij de gemeente of langs gaan bij je eigen stembureau, daar kunnen ze je het beste vertellen, neem wel een geldige legitimatie mee.

ik weet het niet deze vraag wil ik ook graag stellen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100