Waarom hebben sommige mensen schijt aan een ander en wordt je daar ook zo boos om?

Tja, deze vraag is vers, naar aanleiding van een buiten discotheek waar mijn achterburen zoveel luid-lallend plezier aan beleefden. Tot 's nachts 4 uur de hele buurt uit de slaap houden en daar van kunnen genieten. Onbegrijpelijk...mensen waar ik mee om ga zouden zoiets niet in hun hoofd halen en een zaaltje ergens huren. Zou het een genetische afwijking zijn of een gebrekkige inprenting in hun jeugd? Ik kan me daarover verwonderen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik herken dit ook bij mijn buurvrouw dat ook kan, tot 2:00 uur dan. Ik spreek haar aan, en heb dan erg veel schijt wat zij van mij denkt. Ik denk dat je die mensen aan hun botte verstand moet brengen dat zoiets niet kan.

Je had de politie moeten bellen. Zoiets kan echt niet, nachtrust enzo.... Maar ik weet precies wat je bedoelt. Ik woon in het centrum van mijn stad en alle zatte idioten lopen langs mijn huis op weg naar huis. En dan is dat met hoge volume of zingend. Ik gun iedereen een feest maar goddamn! Feest is in de kroeg, niet onder mijn raam. Ik denk dat deze mensen gewoon dronken zijn en hebben niet door dat ze veel decibellen produceren. Mijn vriendin vindt het heel prettig om mij erop te wijzen dat mijn stemvolume minimaal 3 dB hoger wordt wanneer ik een aantal pints achter de kiezen heb. Volgens mij ben ik toch een redelijk sociaal iemand. Ik word er boos om die anderen omdat ze me uit mijn slaap houden. Ik denk dan aan de omgekeerde situatie. Als jij een feest hebt, zitten zij als eerste aan de bel te hengsten dat je je bakkus moet houden. Laakbaar...

Ik mis iets in zowel in de vraag als de antwoorden tot nu toe... Is er daadwerkelijk sprake van geluidsoverlast? Ik durf de discussie namelijk wel aan te gaan. Wanneer je een dergelijke situatie ondekt in de loop van de avond. En je gaat vervolgens op een later tijdstip naar bed. Dan zou het best wel kunnen zijn dat het volume al behoorlijk is getemperd. Alleen omdat je, je hier al eerder op de avond aan geërgerd hebt hoor je dit bijna tot op fluisterniveau... Voor alle duidelijkheid: Een voorbijrijdende auto die 50 á 60 km per uur rijd veroorzaakt binnens huis een geluidsproductie van 43 db. Hier zul je nooit iemand over horen klagen. Het feit dat op een afstand van zo'n 50 meter mensen met elkaar praten en de muziek aan hebben veroorzaakt een geluidsoverlast van 23 db. En dan moet er ter plekke al een volume worden bereikt van 78 db. En dit is erg hard... Maar als je zo zeker bent dat dit tot 4 uur heeft geduurd? Had je dan speciaal voor deze gelegenheid je raam open laten staan en wakker gelegen, totdat het op hield?

Tja, je had ook gewoon mee kunnen gaan feesten.

Tja; ik kan me voorstellen dat iemand niet blij is met de herrie maar kijk nu ook eens naar iets anders: Blijkbaar heb je zoveel contact met de buurt dat je niet eens weet waar je achterburen wonen. En was het echt zo moeilijk geweest om eerst zelf te vragen of het wat minder kan? De meeste mensen die een feest houden in hun huis/tuin zijn redelijk genoeg om daar rekening mee te houden. En is die ene avond nu echt zo enorm erg dat je jezelf daar zo sterk over moet gaan opwinden? Als het nou regelmatig gebeurd kan ik de ergernis begrijpen maar dan zit je echt in een heel andere categorie van overlast. Misschien komt het omdat ik zelf in een nogal luide buurt ben opgegroeid of omdat ik zelf ook huisfeesten had in mijn studentenhuis maar ik vind echt dat dit twee kanten op gaat. Die ene keer per jaar dat de buren een wat luidruchtig feestje hebben kan ik nog wel mee leven. Om als eerste stap de politie te bellen vind ik persoonlijk heel overdreven en toch minstens zo asociaal als herrie om 4 uur 's nachts. Neem eens de moeite om de mensen eerst te leren kennen voor je oordeelt (en oordelen doe je hier behoorlijk hard: "Zou het een genetische afwijking zijn of een gebrekkige inprenting in hun jeugd?"). Dit is net zo goed asociaal gedrag te noemen. maw: nee ik maak me niet snel boos om het gedrag van anderen. Er moet heel wat gebeuren eer ik überhaupt geïrriteerd genoeg raak iets aan de situatie te willen doen. Laat staan om daadwerkelijk met stappen als politie te komen. Ik vind het jammer dat mensen tegenwoordig zo snel klagen en niet eerst als volwassenen hun grieven uitpraten (en snel klagen doen we met z'n allen. Ik heb mensen bij de buren voor de deur horen schreeuwen omdat hun kinderen op de stoep aan het rolschaatsen waren en dit blijkbaar al te veel herrie maakte om 2 uur 's middags) maar dat is niet iets waar ik veel aan kan doen. Ik kan me wel ergeren aan gedrag van anderen waarbij die ander weet van anderen dat ze er last van hebben en toch bewust of juist daar om exact zo door gaan. Gelukkig zijn dit soort mensen vrij zeldzaam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100