Sociaal zijn is een heel breed begrip, maar ik zal proberen het zo goed mogelijk uit te leggen.
In mijn ogen is sociaal zijn eigenlijk een begrip dat zwaar gebaseerd is op meningen. Wat het een namelijk sociaal vind, kan een ander juist grof vinden. Dat is allemaal gebaseerd op de erfelijkheid van de ouders, de tijd waarin iemand leeft, de omgeving waarin iemand leeft (geboortecultuur en dergelijke), en wat diegene heeft meegemaakt.
Nu zal ik proberen voorbeelden te geven van wat ik bedoelde met waarop sociaal zijn gebaseerd is:
1. De erfelijkheid van de ouders:
Je erft eigenschappen van je ouders, en je wordt door hen opgevoed. Als je ouders bijvoorbeeld veel praten, doe je dat zelf vaak ook.
2. De tijd waarin iemand leeft:
Vroeger was het heel gewoon dat mensen in de straat elkaar een beetje in de gaten worden gehouden. Dat wordt sociale controle genoemd, maar tegenwoordig wordt het (vooral in de steden) steeds meer als schending van privacy gezien.
3. De omgeving waarin iemand leeft:
Iemand die leeft in Nederland leeft zal het waarschijnlijk heel gewoon vinden om bij het voorstellen iemand een hand te geven. Dat was sowieso eens volledig af te raden als je in Japan was, want daar was het eens de gewoonte iemand te begroeten met een buiging. Misschien is dat nog steeds zo, maar ik weet het niet zeker.
4. Wat iemand heeft meegemaakt:
Dit is niet zo makkelijk uit te leggen, maar ik probeer het toch, als iemand een gameverslaving heeft of een gameverslaving heeft gehad, dan zal die vaak door met anderen te gamen sociaal zijn.
Sociaal zijn is dus een heel breed begrip, en het hoeft niet altijd face-to-face tussen mensen plaats te vinden. Ook online komt het veel voor, en de manieren om sociaal te zijn zijn heel verschillend. Helaas is het vaak lastig om meteen te weten wat iemand sociaal vind en wat grof, maar als je per ongeluk iets grofs doet, dan kan je het meestal wel goed maken door je excuses aan te bieden.
Ook de situaties spelen een rol, want je kan vaak verschillende keuzes maken, maar welke keuzes je maakt is aan jezelf. De reactie weet je vaak nadat je de daad van je keus hebt uitgevoerd.
Hopelijk heb ik je genoeg informatie gegeven, en stel je in de toekomst nog goede vragen.
Bedankt voor het lezen van mijn antwoord dat dramatisch lang is.