Hoe komt het dat je als wildvreemde zomaar je hart uitstort, bij iemand, kan je zien bij wie je dat kunt doen of is het een gevoel?

Het gebeurt me heel vaak dat mensen die ik helemaal niet ken, mij binnen enkele minuten hun hele levensverhaal vertellen, vooral bij problemen of ingrijpende gebeurtenissen. Nu kan ik goed luisteren, maar dat weet je niet van tevoren. Kun je dit "uitstralen"?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat weet de ander inderdaad niet van te voren. Maar de houding en manier van luisteren die jij aanneemt bij wat de ander je vertelt, kan wel heel uitnodigend werken om verder te vertellen. Dat kun je vatten onder uitstralen, denk ik. Er zijn ook mensen die op zo'n manier luisteren, dat de ander snel stopt. Als je "vol" zit met iets, wat het geval is vaak na een ingrijpende gebeurtenis of bij problemen, dan vraagt dat om ruimte. Om verwoorden. Het kwijtraken, via het bespreken. Voor sommige mensen geldt dat trouwens niet, maar daar gaat het hier niet om. Sommige wildvreemden interesseert het ook veel minder of er wel goed geluisterd wordt. Die hebben vooral behoefte aan een praatpaal. Een plek waar ze hun verhaal stomweg kunnen verwoorden. In plaats van het een plek te geven in bijvoorbeeld een dagboek. Die gaan rustig door met vertellen ook als je geen gerichte aandacht eraan geeft. Dan heeft het met jouw uitstraling weinig van doen. Het vertellen aan wildvreemden is voor veel mensen makkelijker dan aan een bekende. Je gaat daarna ieder verder op je eigen pad. Je komt je verhaal niet meer opnieuw tegen. Anonimiteit. (Fora op internet werken niet voor niets zo goed. Veel mensen daar kiezen er dan ook voor om de mensen die ze daar vanalles vertellen nooit in het echt te ontmoeten. Maar ik dwaal af.) Als jij daarbij die ander die ruimte gunt, dan zal hij daar zeker dankbaar gebruik van maken. En niet iedereen is bereid om (een beetje) tijd voor een ander vrij te maken. Ook dat is een stukje "uitstraling".

Doordat je gedag zegt en netjes iets terug zegt, dan kan het in de bus snel voorkomen dat jij 1 van die mensen bent die dan een een heel verhaal "mogen" aanhoren van deze mensen. De mensen die dit aanhoren zijn vaak mensen die anderen niet snel afkappen of verder gaan met hetgeen waar ze eigenlijk mee bezig waren zoals de krant lezen/muziek luisteren. Ik ga er vanuit dat jij dus zo iemand bent die de krant opzij legt als iemand tegen je praat of netjes gedag terug zegt.

Dit kun je absoluut onbewust uitstralen! Mijn vriendin heeft dit ook altijd, en meestal tijdens gebruik van het openbaar vervoer. Daar is het trouwens een goede optie om oordopjes van je ipod ofzo in te doen, dat verhelpt het probleem. Eigenlijk is het eerste contact al gelegenheidsgevend voor de ander om dingen te gaan vragen of vertellen. Probeer als je er last van heb, vanaf het eerste moment niet te toegankelijk te zijn, dan dek je je als het ware een beetje in!

Ik vraag me dit ook wel eens af. En voel dan gelijk, of dat die sticker met "Psycholoog" nog op mijn voorhoofd zit... Dus denk inderdaad dat het iets is wat je uitstraalt... Dit is ook een reden, waarom ik in de avonduren nog maar weinig in de horeca kom...

Ja, ik denk zeker dat je zoiets kunt uitstralen. Maar het hangt er ook van af in elke positie of functie je mensen ontmoet. Een verkeersregelaar op een druk kruispunt zal nooit lange ontboezemingen hoeven aanhoren, maar een belastinginspecteur misschien wel. Je hebt ook mensen die elk ook maar een beetje gewillig oor in beslag nemen voor hun verhalen, maar dat heb je niet in de gaten bij de eerste keer. Sommige mensen vertellen hun intieme verhaal juist liever aan een wildvreemde dan aan een bekende om het van zich af te praten zonder bang te hoeven zijn er later mee geconfronteerd te worden. Ja, en zoals ik al zei: sommige mensen stralen het uit.

Het is mooie eigenschap naar andere te kunnen luisteren ,je zal geduldig zijn en ontspannen vermoed ik dus straal je dat ook uit,maar er zitten wel grenzen aan vind ik.Sommige mensen met problemen kunnen je helemaal leeg slurpen en luisteren niet naar jou,als jij uiteindelijk wat te vertellen hebt.Maar dat zal je wel door krijgen met de tijd.succes!

De communicatie moet goed verlopen. Dan hebben mensen die neiging van 'uitstorten' meer dan wanneer de communicatie minder goed verloopt. En communicatie kun je *bewust of onbewust* goed of slecht laten verlopen. Als je je verdiept in hoe het werkt, dan kun je dus besluiten nemen: je wilt het juist heel goed, want je wilt iets overbrengen of helpen, of je hebt geen zin en wilt geen contact. Dat kun je echt sturen. Hier kun je er iets over lezen, op pagina 73 begint het http://books.google.com/books?id=Ix8eKtzakcoC&pg=PP19&dq=nlp+dummies&ei=MkHvStSqLoqOywTqx8XRCw&hl=nl#v=onepage&q=&f=false

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100