ik ben 20 jaar en woon nog thuis. mijn ouders willen me nu perse het huis uit hebben. kan dit?

Ik ben nu 20 en heb niet veel geld. Doe een fulltime opleiding en werk een beetje in het weekend. Maar daardoor hou ik maar weinig geld over. Hiermee kan ik dus echt niet op mezelf mee gaan. Mijn ouders willen me nu het huis uit zetten. Wat kan en mag ik doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik vind het heel erg voor je als je ouders dit echt willen doen. Ik neem aan dat ze je toch nog wel een beetje tijd zullen geven om bv. een kamer te zoeken. Mijn beste advies is zoek gauw rechtshulp via de rechtswinkel of het juridisch loket of bel even een advocaat in de buurt en vraag of hij een gratis spreekuur heeft. Dan kun je vragen wat precies je rechten zijn. Misschien kun je ook op school bij een decaan of zo advies vragen. Heb je ook geen andere familie of vrienden waar je tijdelijk zou kunnen wonen ? Wat je ook nog kunt proberen is antikraak te gaan wonen. Dan pas je op een huis, winkel, kantoorpand of iets dergelijks en betaalt daar maar heel weinig voor. Het nadeel is dat je heel snel weer gedwongen kunt worden om het pand weer te verlaten als het bijvoorbeeld verkocht is of om een andere reden. Ondertussen is het het beste om toch te proberen wat meer te gaan werken want ook al kun je nog een poosje thuis blijven wonen ik kan me voorstellen dat je je niet erg gewenst meer vindt als je eigen ouders je niet meer in huis willen hebben. www.juridischloket.nl zoeken op antikraak dan kom je heel veel bedrijven tegen. Succes en sterkte

Het is op dit moment een beetje een trend van de 40ers en 50ers om het ouderlijk huis niet Hotel Mamma te laten worden. Bij mijn generatie zie je, en zag je dat nog wel. Men roept dan: ""ze moeten zo snel mogelijk op eigen benen staan."" Maar in wezen zal dat zo n vaart niet lopen, niemand wil zijn kind de vernieling in zien gaan. Wel zal je serieus aan je toekomst moeten gaan werken, en ook je ouders laten zien dat je dat wilt. B.v. een aandeel nemen in de huishoudelijke taken en kostgeld betalen hoort ook bij volwassen worden. Niet altijd meer in de woonkamer beslag leggen op de tv of muziek draaien die je ouders niet waarderen. Gedraag je als een volwassene in een huis waar andere volwassenen wonen, dat zal de druk ook wat van de ketel halen, en laat ze duidelijk zien dat je elders een kamer wilt huren. Maak een kostenplaatje. Zo kan je misschien gezamenlijk zover komen dat je ook bij je ouders kunt huren. Als je uithuiswonend bent, wordt de studietoelage of studiefinanciering niet erg veel meer, laat ze dat ook even zien. 20 is overigens best een leeftijd om niet meer ""het thuiswonend kind"" te zijn, maar de jongvolwassene die bijna op eigen benen staat.

Je ouders hebben tot je 21e verplichtingen naar jou toe. Ze kunnen je niet uit huis zetten. Maar zo'n vaart zal het vast niet lopen! Je kunt misschien met hun afspreken dat je om je heen gaat kijken naar woonruimte. Bedenk waar je zou willen wonen, ga op zoek op internet, vraag aan medestudenten waar en hoe ze wonen, bedenk welke meubels je mee wilt nemen en hoe je wilt inrichten. Daardoor gaat het meer voor je leven. Ondertussen ook met je ouders bespreken waarom ze je het liefst zelfstandig zien wonen. Is het omdat het financieel moeilijk wordt? (Dan kun je misschien kostgeld betalen) Of vinden ze dat je niet genoeg doet in huis? (Dan kun je afspreken welke taken voor jou zijn in het vervolg) Of is de sfeer niet goed onderling? In dat laatste geval is het echt verstandig om woonruimte voor jezelf te zoeken. Je doet een opleiding, dus heb je studiefinanciering. Als je uit huis gaat krijg je een hoger bedrag (als uitwonende) Zie ook http://www.ibgroep.nl/particulieren/studiefinanciering/studiefinanciering.asp Zelf ben ik op mijn 18e op kamers gegaan, en ik vond het geweldig. Er verandert dan ook iets in de relatie met je ouders. Je gaat elkaar meer als gelijkwaardige volwassenen zien.

Waarom? Misschien kun je beter iets doen met de reden waarom ze dit willen ipv je juridisch hard te maken?

Ja dat kunnen je ouders eisen, jij bent volwassen. Betreffende je financiën lijkt het er op dat jij nagenoeg volledig op je ouders steunt en een beetje voor jezelf bijverdient voor je eigen. Veel andere studenten zijn veel slechter af dan jij, deze hebben een studentenbeurs voor uitwonend student en hebben daar een baantje bij om te kunnen feesten. Als eerste zal jij nu opzoek moeten gaan naar een eigen kamer en een studentenbeurs voor uitwonende student aanvragen. Jij moet gaan leren op je eigen benen te gaan staan en niet op je ouders blijven leunen.

Je bent meerderjarig en dus zijn je ouders niet meer verantwoordelijk voor je. Wettelijk gezien kunnen zij je dus zeker en vast op straat zetten. Studenten die voor zichzelf moeten zorgen, want zo heet je dan, kunnen een beurs of subsidies aanvragen bij de overheid en/of bij de dienst studentenvoorzieningen van hun universiteit of hogeschool. Deze houden rekening met je persoonlijke situatie.

Ik doe ook een fulltime studie en woon ook op mezelf. Dit is prima mogelijk! Je werkt in de weekende dus hebt een klein inkomen. Andere bronnen van inkomen die je kunt krijgen zijn: - Je uitwonende studiebeurs - Huursubsidie Dit moet totaal voor een kleine huur woning/appartement echt wel genoeg zijn om rond te komen. Mij lukt het zelfs zonder in de weekenden bij te werken (ik loop op het moment fulltime stage tegen een minimale vergoeding per maand)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100