Als je iets persoonlijks wil doen op een begrafenisdienst, wat kun je dan doen naast speechen of zingen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt nogal af van de persoon die overleden is. Bij mijn nichtje heeft iemand een djembé bespeeld, zij wilde op die manier de ziel van mijn nichtje begeleiden. Later hebben wij met álle gasten hand in hand gestaan rondom haar graf en mijn nichtje toegezongen: --Licht en liefdevol is zij opnieuw gestart, samen dragen wij haar op handen en in ons hart.-- Bij mijn moeder plakte een van de kleinkinderen met scrabblesteentjes de woorden: "dag oma" op de kist. Mijn moeder was een verwoed scrabbelaarster. Wat ook mooi is, is om ballonnen met wensen voor de overledene de lucht in te laten. Herinner je degene die overgegaan is en je zal vanzelf op mooie ideeen komen die bij haar/hem passen :)

Heel mooi vind ik persoonlijk als je een muziekinstrument bespeelt om dit dan ook te doen, een stukje waarvan je zeker weet dat de overledene dat mooi vond. En bijv. een speciaal gedicht opzeggen wat bij zijn/haar leven, de hobby's e.d. aansluit.

Onlangs verloor ik een soulmate, een dame die altijd te vinden was voor een kwinkslag, een grap... iemand die het leven met een serieuze korrel zout nam.... Haar uitvaart wilden we speciaal maken door iets origineels te zoeken. Dat is dan uiteindelijk " de rouwclown" geworden, een origineel concept dat PERFECT gebracht werd door een ongelofelijk artiest, betaalbaar, discreet en met veel respect ! www.rouwclown.be

Bronnen:
http://www.rouwclown.be/

Je kan een slideshow met foto's van de overledene afspelen op een groot scherm. Dat werd ook gedaan bij de uitvaart van een omgekomen klasgenoot van me. Dit heeft veel indruk op me gemaakt.

Dat ligt er onder andere aan hoe na degene die is overleden je stond. Je zou een bloem op de kist kunnen leggen. Mijn dochter heeft viool gespeeld tijdens de begrafenisdienst van mijn schoonmoeder. Tijdens de begrafenisdienst van mijn moeder schijnt mijn vader na het dichtdoen van de kist de schroeven te hebben dichtgedraaid. Ik ben daar niet bij geweest, ik was 5 en het was toen niet de gewoonte kinderen bij zoiets te laten zijn, maar ik hoorde later van mijn tante dat dit een bijzonder emotioneel moment is geweest. Tijdens de begrafenisdienst van mijn vader heb ik iets verteld over hem, wat je "speechen"zou kunnen noemen, mijn broer heeft een van de schriftlezingen gedaan. Zo zijn er meer momenten tijdens een dienst die je zou kunnen doen, het aansteken van de kaarsen bijvoorbeeld.

Je kan ervoor zorgen dat alle mensen die aanwezig zijn een persoonlijke herinnering aan de overledene krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een bloem zijn of bloemzaadjes met eventueel een foto erbij. Het is mooi als je iets kan bedenken wat aansluit bij de wensen en interesses van de overledene. Ook kan je een fotoboek maken met herinneringen aan de overledene. De aanwezigen kunnen erin kijken voor en/of na de dienst. Bedenk ook dat je een tekst kan schrijven en dit door iemand anders kan laten voordragen. Je hoeft het niet zelf te doen. Een goede tekst is veel waard.

mijn buurman heeft al zijn dierbaren een stuk karton gegeven waar ze allemaal iets op moesten maken wat aan hem deed denken, en die stukken karton zijn op de kist geplakt, die daardoor erg mooi en heel erg persoonlijk werd. en kleurrijk, sommigen hadden er platen opgeplakt met belangrijke muziek en anderen hadden wat geschilderd... Toegevoegd na 16 uur: oja en de begrafenisdienst was buiten 's avonds, en aan het eind toen het donker begon te worden zijn er allemaal papieren zakken met een soort vuurtje eronder de lucht in gelaten die door mensen versierd waren.

Bronnen:
Ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100