Waarom wordt er vaak sorry gezegd door iemand die moet huilen?

Is eigenlijk best vreemd, het is gewoon een emotie, je kunt daar zelf weinig aan veranderen. Waarom dan sorry zeggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is onze opvoeding , emoties zoals verdriet dus huilen is iets van je zelf en moet je niet aan anderen tonen. Je moet sterk zijn, je er tegen verzetten, je inhouden , er niet over praten. En als er dan toch nog een traantje te voorschijn komt, dan zeggen we a gauw sorry, we vinden het genant om onze emotie te laten zien, het is ons aangeleerd om dat bij je zelf te houden. We gaan ons zitten te verontschuldigen omdat we de situatie even niet meer de baas zijn, erger nog we schamen ons er vaak voor, zeker als we ook nog een man zijn! Door deze opvoeding breng je een ander ook nog in de verlegenheid, wat ook die ander is nooit geleerd hoe er mee om te gaan. Ja we roepen meteen, wat is er? En ,gaat het wel? En kom joh, even flink zijn, je moet verder met je leven. Dan komt er vaak nog meer sorry, sorry en dan: het gaat wel weer, sorry hoor. We zijn vergeten of nooit geleerd om echt hulp te bieden , We zijn vergeten ons even in te leven in de ander en vinden dat huilen alleen maar lastig, wat moet je er mee, doe dat lekker thuis als je wilt huilen. Dus als het gebeurt, zeg je al gauw sorry en wordt je signaal om hulp niet begrepen. Gelukkig wordt het aantal mensen die het wel begrijpen steeds groter en weten ze hoe te helpen, want met sorry schiet geen mens wat mee op.

Sommige huilende mensen zeggen sorry omdat ze de anderen opzadelen met hun problemen. Of omdat ze (ongevraagd) aandacht vragen. Ik vind het ook niet nodig om sorry te zeggen, ik zeg dan ook altijd dat het niet erg is..

Je zegt dan sorry omdat je je schaamt of omdat je denkt dat de ander in verlegenheid wordt gebracht door de emotionele uitbarsting. Je zadelt de ander op met een stukje zorgplicht... en dan is het logisch dat je je daarvoor verontschuldigt.

omdat je je niet weet te beheersen. je confronteert anderen met een bult emotie. niet dat dat beheersen hoeft wat mij betreft, maar vaak hebben mensen het gevoel van wel.

Je wil de omstanders eigenlijk niet lastigvallen met de door jou getoonde emotie. Je schaamt je hiervoor misschien, en vraagt excuse voor de onaangename situatie waarin je de anderen betrekt.

Eigenlijk is het dubbel-op als je 'sorry' zegt. Huilen is het ultieme menselijke deemoedsgebaar. (Iedere diersoort heeft deemoedsgebaren om aan te geven dat het de ander als meedere erkent, en niets kwaads in de zin heeft, dus ook diertje 'mens') Eigenlijk kan je niet méér 'sorry' dan 'sorry' zijn, maar misschien omdat wij mensen met elkaar praten, wordt het ten overvloede nog eens gezegd ook.

Ik vind het ook echt bij de nederlandse cultuur horen,wij horen nuchter te zijn !!Vertoon vooral geen emoties ,laat niet zien dat je kwetsbaar bent.Soms zie je het ook bij jonge kinderen die huilen ,dan zegt moeder: " nu is het weer over" .Of zegt alleen "OVER".Dus ik denk dat we het al jong leren om liever niet te huilen ...sorry

Aangeleerd gedrag is dat... Men wil de ander niet in verlegenheid brengen en verontschuldigt zich daarvoor... Dit is aangeleerd gedrag...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100