iemand die eerst gelovig was, omslaat naar een andere kant, dat ze Atheist , agnost of darwinist zijn geworden. Gebeurd dit andersom ook?

Zoja, waardoor heb je deze keuze gemaakt?
(het liefst antwoorden van mensen die het overkomen is, maar anderen mogen natuurlijk ook hun visie geven ;-) )

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tuurlijk... Het is denken en niets is meer veranderlijk dan denken... Iemand die rotsvast atheïst is, gelooft hij dan niet? Jawel net zo vurig als hij geloofde dat God bestond voordien is nu zijn geloof dat God niet bestaat, er is in feite niets veranderd, want het is allemaal denken... Denken van wel en denken van niet... Dus mensen die in God geloven en mensen die in NIET-God geloven zijn precies hetzelfde... Wie zou je je afvragen, zijn dan wel anders... Dat zijn mensen die weten, die zijn totaal anders, die geloven niet, omdat ze weten... Zo simpel is dat...

Ja hoor dat gebeurt. Vaak zijn er emotionele tijden in iemands leven, waarin ze het geheel evalueren, en beseffen dat hun beeld tot dan toe niet juist was. Belangrijke personen in die moeilijke periode kunnen een grote invloed hebben in het omslaan van overtuiging

Ik was en ben geen kerk-aanhanger, en geloof niet in een intelligentsia die wil dat wij hem vereren en ons naar willekeur beloont en bestraft. Het zou op die manier een iirritant en egoistisch godje zijn, een beetje klein. Toen ik de god van Spinoza beschreven zag worden, ja dat is gewoon zo'n mooi inzicht, voor DIE god kan ik door mn knieen, al klinkt dat wat ouderwets. Als je alle oude verhalen leest en begrijpt in welke omstandigheden ze doordacht zijn, dan worden het ineens verhalen waar je ook heden ten dage veel aan kan hebben. Tot je de zaak letterlijk gaat nemen. Dan ben je verloren en ben je goedbeschouwd een afvallige (van de oorspronkelijke gedachten en motieven).

Bij mijn geboorte geloofde ik niet in esoterische en spirituele of godsdienstige dingen. Toen ik meer begreep, nam ik een tijdje de overtuiging van mijn ouders over, dus werd ik langzaam aan 'gelovig', in een god, het vagevuur enzovoort. Omdat ik nogal een denker ben (niet van niveau maar toch...), kwam ik tot de conclusie dat het niet zo inelkaar zat en ging op zoek terug naar m'n eigen overtuiging. En daar ben ik nu gebleven. Zie eens naar de mensen die van Christelijk/atheist/agnost naar Moslim overgaan (doorgaans vrouwen, behalve in Amerika, daar zijn het weer meer mannen, rara).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100