Stel je hebt een terechte declaratie niet aangevraagd. Mag je dan moreel gezien iets van gelijke waarde uit 't bedrijf mee naar huis nemen?

Zonder dat aan de baas door te geven.

"Stel je hebt een terechte declaratie niet aangevraagd."
Daarmee bedoel ik dus dat je 't hebt nagelaten om een declaratie in te dienen voor iets waar je wel gewoon recht op had (dat recht heb je, juridisch gezien, waarschijnlijk alleen als je daadwerkelijk de declaratie indient).

LET OP: mijn vraag is dus pertinent _niet_ of 't _juridisch_ gezien door de beugel kan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het zou moreel juister zijn de declaratie met terugwerkende kracht wel in te dienen i.p.v. zelf zomaar wat mee te nemen zonder dat iemand daar verder over weet.

Nee, naar mijn mening blijft dat stelen, omdat je je baas niet op de baas vertelt. Alles wat je stiekem doet lijkt me een slechte zaak. Logischer is om aan je baas mede te delen dat je de declaratie niet indient, maar daarvoor in de plaats iets uit het bedrijf meeneemt. Ik weet echter niet hoe lang je dan nog daar werkt, omdat je dan dus in de problemen komt met de juridische kant van de zaak...

Nee, dat mag niet. Ook moreel mag het niet. Je "speelt voor eigen rechter". Al heb je nog zo gelijk, dat mag niet. In zo'n geval zou ik met de baas overleggen over de oplossing van het probleem. Misschien dat de baas bij een volgende declaratie wat soepeler kan zijn - zo heb ik wel eens een avondmaaltijd vergoed gekregen (dat ging met standaardbedragen, zonder bonnetjes), hoewel ik daar geen recht op had omdat ik al voor 18:00 thuis was van die dienstreis. Of je kan eens wat eerder naar huis zonder dat je dat hoeft te compenseren. Zoiets. Als het maar met instemming en medeweten van de baas gebeurt. Dat is niet alleen netjes, het voorkomt ook dat mensen jou scheef gaan aankijken omdat ze niet weten wat de achtergrond is, en ze dus zullen denken dat je steelt.

Nee dat mag dus niet! Is ook al door anderen gezegd. Maar buiten het juridisch aspect, daar mag het ook niet van, is het natuurlijk zo dat je jezelf in een verkeerd daglicht brengt/stelt. Het blijft een ontvreemding van goederen of dit nu de "schade" (die je jezelf hebt aangedaan door het Niet indienen van de declaratie) dekt of niet. Verder denk ik dat je er zelf het meeste onder komt te lijden, hoe ga je je straks voelen? Ga je je niet schuldig voelen enz. Dan komt dus inderdaad de morele kant naar voren. Als je makkelijk over de ontvreemding heen kan stappen is de verleiding dan niet groot om dat nog eens te doen? Ook al heb je dan geen recht op vergoeding! Ik denk dat je dan heel snel op het randje gaat zitten en wat zijn de gevolgen als men e.e.a. ontdekt? Ik haal uit je verhaal niet wat de waarde van de declaratie zou zijn, maar eigenlijk maakt dat ook niets uit, want al is het maar voor 10 of 20 euro het blijft diefstal! Dus toch naar de baas en als de verhouding goed is komt dat best wel in orde. Trouwens nu hoef je ook minder inkomsten op te geven aan de belasting, misschien ging je met de declaratie wel net over de grens van een schijf! Veel succes Pieter

Nee dus. Als je de declaratie niet hebt ingediend ben je gewoon beetje dom.

nee natuurlijk niet, je kunt je declaratie alsnog doen of laten zo je wil maar je hebt geen enkel recht om je iets toe te eigenen wat niet van jou is. Als je dit toch doet is het een ordinaire diefstal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100