Heeft een begeleider van een licht verstandelijke beperkte cliënt, totale zeggenschap over de client die niet onder curatele is of zo?

Het gaat hier om een persoon die IQ van 85 heeft, dus iets onder het gemiddelde en waarvan mensen (familie en ouders)zeggen dat de begeleider mag bepalen welke hulpvragen deze client moet hebben of er begeleiding is of niet. Kan dat wel bij iemand die niet echt zwakbegaafd is? De client staat toch voorop, degene bepaald toch?
Dit moet ik van iemand vragen die hier interesse in heeft.

Toegevoegd na 16 minuten:
De proffessionals vinden bij 85(dat werd mij verteld) dat de client hulp nodig, daarom mijn vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Weet je zeker dat het 85 is? Een IQ van 85 valt namelijk nog binnen het gemiddelde. Iemand met dat IQ kan wel hulp nodig hebben, bijvoorbeeld als er grote verschillen zijn binnen de IQscores (je kunt bv wel beter dan gemiddeld communiceren, maar taken plannen en uitvoeren lukt niet goed). Maar dan kan die persoon er vast zelf over meedenken.

Wanneer die begeleider bijvoorbeeld een bewindvoerder is kan die inderdaad beslissingen voor de cliënt nemen.

Wettelijk heeft niemand iets te zeggen over een meerderjarige, totdat de rechter bepaalt dat dat zo is (of als iemand in een notariele beschikking e.e.a. laat vastleggen). Ookal zou diegene een IQ hebben kleiner dan zijn schoenmaat. Een professional zal dus ook nooit kiezen om zomaar te bepalen hoe de behandeling van een patient er uit moet zien, omdat familie zegt dat dit wel goed is. Die familie heeft namelijk óók pas iets er over te zeggen als dit wettelijk geregeld is. Wel weegt hun mening vaak belangrijk mee, omdat zij de patient goed kennen. In de praktijk is het zo, dat begeleiders vaak en veel split second beslissingen moeten maken om hun werk te kunnen doen, en daartoe enige ruimte krijgen van patienten en organisaties. Zonder dat, zou bij wijze van spreken voor elke snottebel die afgeveegd moet worden, een wettelijk bevel overgedragen moeten worden! Voor zaken als hulpvraag en mate van begeleiding moeten op een ander niveau beslissingen gemaakt worden (behandeltechnisch op tactisch niveau, en bedrijfseconomisch op strategisch niveau). Ongetwijfeld maakt deze begeleider dus niet 'maar zo' en in zijn eentje beslissingen, anders zou hij uit zijn functie gezet moeten worden.

Goede morgen Alle vromen van begeleiding is hier in Nederland op vrijwillige bassis met de cliënt zelf dit kan via een MEE gaan lopen. Dan als naar goede orde gaat zal die begeleider dan altijd die dingen die men wild doen in overleg. Maar dit heeft niet zo zeer met de IQ te maken maar de houding van persoon of hij/zij iets goed doet met de raad en adviezen die hij/zij moet volgen doet persoon dit .Maar dit kan ook gelden voor mensen met gedragsstoornissen Als ADHD PPDNOS maar ook mensen met psycheproblemen verwaarlozen zich gebruikt de voor geschreven medicijnen niet of gaat zo slecht met zijn geld beheer om dan kan er in overleg met de naasten van die gene een verzoek in gediend word bij de rechter en dan kan met als de rechter dit ook dan van mening is dat persoon zich zelf zodanig slecht voor zijn eigen zorgt een curatele uit gegeven worden.Plus de persoon moet altijd ook zelf aanwezig zijn bij de rechtbank en wordt ook nog altijd zelf verhoort. Maar dit kan alleeen gebeuren als dus ook de familie die aanvraag indien . Je heb ook wel een ander vroom dit is ook een soort curatele hier voor is geen familie voor nodig als men bijvoorbeeld ontzetten veel financiële problemen schulden dan kan er dan een verzoek ook bij rechter in gediend worden door schulphulpverner als de voorstellen door schuld eiser niet worden aanvaardt . Maar deze curatele wordt dan altijd voor 3 jaar uitgesproken en dan heeft de persoon geen enkel zeggen schap over geld beheer. Even dit nu heeft alles meerdeels over geld temaken vandaar men ook weer wild de IQ norm verlagen van wegge de bezuiniging. Maar de vraag is voor hoe lang nog. Het kabinet heeft aangekondigd te bezuinigen op de AWBZ, ondermeer door het criterium voor zwakbegaafdheid te verlagen. Nu geldt iemand met een IQ van 85 of lager als licht verstandelijk beperkt. Het kabinet wil dat die grens op 70 komt te liggen. De groep tussen de 70 en 85 heeft dan geen vanzelfsprekend recht meer op zorg.

Er wordt altijd samen met de cliënt een zorgplan gemaakt! Ook als is het IQ laag. Ouders hebben geen doorslaggevende invloed hierop. Als echter de cliënt zelf niet inziet dat hij of zij hulp nodig heeft, is het erg lastig en zal de begeleiding sturend moeten optreden voor het welzijn van de cliënt.

Bronnen:
eigen leven

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100