Waarom houden we niet van alle mensen om ons heen?

Mensen , mensen en nog eens mensen .
Overal mensen, oud, jong, kort of lang.
Je komt ze overal tegen, of je wilt of niet.
Maar je houdt niet van alle mensen, sommige vindt je wel aardig anderen mag je niet, van sommige walg je.
Van sommige houdt je, was het niet makkelijk als we van alle mensen zouden houden, zoals het christelijk geloof verkondigt, wat zou de samenleving dan een stuk eenvoudiger zijn.
Waarom kunnen we niet van alle mensen houden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat we niet kijken naar de mensen. We zien mensen als een onderdeel van een groep. We kijken naar gedrag. We kijken naar spiegels. Eigenlijk kijken we naar onze ervaringen. Deze krijgen we gespiegeld terug door een ander persoon. We zien dus onze eigen ervaringen/herinneringen/opvoeding (dus vanuit onze ouders). Positief maar ook negatief. We keuren mensen af, omdat zij ons doen herinneren aan onze eigen negatieve dingen. Maar ook omdat een ander misschien doet wat wij nooit durven te doen. We zijn jaloers. We zien alleen gedrag. Daar zijn we zo op gefocust, dat we de persoon niet meer kunnen zien.

Dat kunnen we wel, maar dat is ons in de loop van de eeuwen afgeleerd. We hebben ons ahw afgescheiden van de ander. En dat is heel raar, want ieder mens is een mens, net als jij. Het heeft te maken met ons ego, en we laten ons ego voor ons beslissen, en het ego houdt ervan om onze ziel af te scheiden van onze medemens. Als je meer interesse hebt in de manier om deze foute levensbenadering om te zetten in vreugde, bekijk de link dan eens.

Bronnen:
www.eencursusinwonderen.org

Ik hou wel van alle mensen. Maar wel allemaal op een ander manier. Voorbeeld: Er is iemand die mij heel veel pijn heeft gedaan in het verleden. Ik heb die persoon verafschuwd, gehaat etc. Maar inmiddels heeft dat wat hij mij heeft aangedaan gesterkt en heb ik er veel van geleerd. Daarom hou ik van deze persoon, hoewel ik er niet meer zo nodig contact mee hoef te hebben. Toegevoegd na 16 minuten: Even een toevoeging die ik ook in de reactie hieronder heb gezet, voor de duidelijkheid: Ik zie alle mensen als individuen met een eigen kijk op de zaken. De manier waarop ze reageren komt voort uit hun verleden en wat ze hebben geleerd en meegemaakt. Het is toch prachtig dat we allemaal verschillend zijn, miljoenen, miljarden mensen en niet eentje hetzelfde als de ander. Ik kan niet anders dan van al die mensen houden. Dat wil niet zeggen dat ik met iedereen even goed overweg kan hoor. Dat is iets heel anders in mijn ogen…

Ik zou niet eens van alle mensen willen houden, dat lijkt mij saai. Juist de diversiteit maakt, dat ik van iedereen iets kan leren. Van de een natuurlijk meer dan van de ander, maar al die verschillen, maakt de mens op zijn of haar EIGEN wijze uniek..

Het is een heel mooi streven om van iedereen om ons heen te houden. Helaas bezit ieder andere karaktereigenschappen die zijn voortgekomen uit de voorouders die zich hebben voortgeplant. Doordat we allemaal andere normen en waarden hebben en andere dingen belangrijk vinden, verschillen onze meningen, waardoor meningsverschillen ontstaan. Deze meningen kunnen soms zo van elkaar verschillen, dat dit leidt tot ruzie en in het uitvergrote geval tot oorlogen. Ik vrees dat we met teveel mensen en teveel verschillende meningen op aarde rondlopen, waardoor we nooit allemaal van elkaar zullen gaan houden. Dit hoeft je natuurlijk niet te beperken om niet van de mensen om je heen te houden, waarmee je je eigen veilige leefomgeving creeërt.

Omdat de mens zich teveel spiegelt aan de andere mens. Mensen zoeken bewust of onbewust iets herkenbaars in een ander. Is dit er niet in meer of mindere mate, dan is er weinig of geen basis voor dieper contact. En zonder basis voor dieper contact, is er al zeker geen sprake van houden van. Om niet gekwetst te worden, is het wellicht een vorm van zelfbescherming om niet zomaar van iedereen te houden. Bij houden van is vertrouwen nodig en vertrouwen is zo'n beetje het moeilijkst wat er is (in mijn ogen).

Omdat houden van een veel te belangrijk gevoel is om te verdelen over de volledige bevolking. Het heeft meer waarde wanneer je dit bewaart voor een select groepje mensen met wie je écht goed op kunt schieten. Van iemand houden kost moeite en energie. Moeite en energie, die ik wat mij betreft niet in iedereen evenveel hoef te steken. Zelfs de mensen in mijn directe omgeving hoef ik niet allemaal van te houden. Als ik regelmatig met iemand te maken heb, helpt het als ik respect en tolerantie heb tegenover die persoon, dan kan ik in elk geval op een normale manier interacteren. Maar houden van iedereen? Ik moet er niet aan denken. Veel teveel moeite.

Omdat dat niet echt nodig is, te veel tijd kost, en slecht is voor de wereldeconomie.

houden van is juist iets exclusiefs, dat geeft het z'n waarde. als we dat maar van iedereen deden, dan zou het devalueren.

Het zou idd een stuk eenvoudiger zijn als iedereen onvoorwaardelijk van elkaar zou houden. Helaas is dat nu net een van de moeilijkste dingen die er zijn. Ik zou niet weten hoe ik zomaar van iemand die ik op straat tegenkom zou moeten houden. Wat ik mezelf heb aangeleerd (met jarenlange training) is dat ik geen vooroordelen heb. Dat is al een hele belangrijke stap in de goede richting. Op die manier is geen houden van iedereen, maar is het wel mogelijk om samen in deze wereld te leven. Zonder dat elke discussie in geweld moet eindigen. Want zonder vooroordelen heb je automatisch respect voor elkaar. Maar om op je vraag terug te komen. Als je zomaar van iedereen zou houden, betekend dat een ongelooflijk hoeveelheid verplichtingen naar iedereen die je kent. Want de mensen van je houd verdienen je onvoorwaardelijke aandacht en liefde. Zoveel als maar mogelijk is. Dat zou niemand vol kunnen houden. Mensen hebben het nu al druk druk druk met hun aandacht verdelen tussen werk, gezin, familie en zichzelf. Als je daarnaast de rest van de wereld net zoveel aandacht zouden geven... pfff word al moe van de gedachte.

ik hou van ieder mens. maar wel op diverse manieren. ik hou van mijn man op een manier zoals ik van geen ander hou. ik hou van mijn kinderen weer op een andere manier. maar ik hou van mijn medemens, allemaal, alleen hun daden kan ik verafschuwen zelfs haten, niet de mens zelf

Eigenlijk is het antwoord hierop heel eenvoudig: Zo veel liefde en energie hebben we niet. Want houden van betekent wel iets. Het betekent veel meer dan iemand kennen of iemand aardig vinden. Het betekent lief en leed met iemand willen delen; er echt zijn als die persoon je nodig heeft en hem daadwerkelijk steunen etc. Echt houden van kun je maar van een beperkte groep dierbaren om je heen. Van hoeveel mensen je kunt houden, verschilt van persoon tot persoon. Uiteraard kun je een heleboel mensen aardig vinden. Iemand alleen maar aardig vinden kost minder energie. Deze persoon hoef je sowieso al niet door en door te kennen. Echt 'haten' kost ook weer veel energie. De persoon die je haat moet je ook echt raken, anders zou je hem niet haten, maar zou je slechts een afkeer van hem hebben. Vaak is iemand die je haat,iemand die jou echt verschrikkelijk gekwetst of teleurgesteld heeft. Over het algemeen houden we gelukkig van meer mensen dan dat we mensen haten. Maar stel dat iedereen van elkaar zou houden. Dan was 'houden van' niets bijzonders. Ook de woorden "Ik houd van jou" zouden dan door iedereen tegen iedereen gezegd worden. Ik vind het dus wel prima dat niet iedereen van mij houdt, want dit maakt dat 'houden van' bijzonder is en bijzonder blijft.

Soms is er iets in het verleden gebeurt wat niet verwerkt is en onbewust kan het zijn dat je geprikkeld wordt van iemand die dat gevoel bij je naar boven brengt.Dan kan het zijn dat je een hekel krijgtaan die persoon, omdat hij of zij je prikkelt en je het verband niet kan leggen.Graaf je nu wat dieper dan zal de tijd het je leren en wanneer je er van bewust bent wat het was of is, kun je het verleden helen en dankbaar zijn dat juist die persoon je hebt kunnen helpen.De meeste mensen kunnen spiegeltjes voor je zijn maar je moet er wel inkijken en dingen zien die niet zo leuk voor je waren. Ik veronderstel dat hoe meer blokkades je hebt opgelost hoe meer mensen je lief kunt hebben.Mijn streven is dan ook mijn ,,vijanden,,tot vrienden maken.Want daar leer ik van.Van iedereen houden ik weet (nog)niet of dat kan maar ik doe mijn best zonder mijzelf te verloochenen natuurlijk.

.....dan moet je miljonair zijn, omdat je ook naar al hun verjaarden toe moet gaan. :) Toegevoegd na 2 dagen: verjaardagen... bedoel ik dus. :)

omdat de mensen zo verschillend zijn. Ik heb bepaalde maatstaven waarvan ik vind dat mensen daaraan moeten voldoen. Dat kunnen heel verkeerde maatstaven zijn, maar ik heb grote moeite met mensen die: stemming maken, snel hun geduld verliezen, makkelijk gaan schreeuwen en dan zeggen: "ja zo ben ik nou eenmaal, maar ik ben het ook zo weer vergeten hoor". Ja maar ík niet! mensen die makkelijk vloeken, mensen die niet van dieren houden, kortzichtige mensen die nooit op andere gedachten te brengen zijn omdat ze vastgeroest zijn, mensen die ........ En van een heleboel mensen houd ik heel veel. Maar dat wil dus niet zeggen dat ik gelijk heb met mijn maatstaven, maar het zijn wel de mijne. En zo denk ik dat iedereen die heeft, en zo bepaald wordt van welke mensen hij/zij kan houden.

Wij kunnen zeker er voor kiezen om van ieder mens te houden, voor mij geldt het ook op verschillende manieren van iemand houden. Als mensen verkeerde daden doen, kun je nog wel van die persoon houden maar de daad afkeuren, niet de mens opzich. Het is goed om te weten wat precies onvoorwaardelijk houden van is. Het houd bijvoorbeeld in, dat je niet van iemand houd omdat hij/zij er zo goed uit ziet of een hele goedbetaalde baan heeft.........etc. Je houd van iemand om wie hij/zij is ongeacht huidskleur, baan, kleding, huis etc.... Ik bedoel er dus mee te zeggen zonder voorwaarde van iemand houden op deze manier houd God ook van ons.... soort gelijke vraag heb ik al gesteld.....klik op mijn bloemetje....;P Toegevoegd na 28 minuten: Mensen kunnen elkaar van zichzelf niet liefhebben, het is God die de mens zo enorm liefheeft, met andere woorden zou het toch God zijn die alleen ons die liefde kan geven voor de mensen!

Omdat we mens zijn. Misschien is dat een te simpel antwoord. Maar naar mijn idee is dat het. Ik heb zitten zoeken naar een vergelijkbaar voorbeeld, en kwam uit op: waarom zwemt een vis? Antwoord: omdat het een vis is. Uiteraard zullen biologen een uitvoeriger verklaring geven dan enkel 'omdat het een vis is'. Zo ook zullen psychologen, theologen, antroposofen e.d. op jouw vraag uitvoeriger zijn dan een willekeurig ander mens. Zo valt er over iemands mensbeeld ook vanalles te zeggen. Maar nu je het mij vraagt, krijg je dus mijn antwoord, en dat is: omdat we mens zijn. Waarmee ik wil impliceren: we zijn dús beperkt in ons kunnen. Er zijn al mensen die hier aangeven niet van iedereen te wíllen houden. Dat kan. Maar al zou je willen, we kúnnen het gewoon niet. Zo nu en dan kun je het wel streven.. als je wilt. Maar dat is geen garantie tot lukken. Sommige mensen kunnen (naar mijn smaak) van meer mensen houden dan anderen. Zo kan elk mens weer wat anders. Andere vraag die ik erop vind lijken is: Waarom kan een mens niet vliegen? Omdat ik geen vleugels heb gekregen en er dus een vliegtuig (of variant) voor nodig heb. Waarom kan/wil ik niet van iedereen houden? Omdat ik mens ben. Ik ben God niet en dus ben ik beperkt in mijn kunnen, en in mijn willen. Behalve over mijn mensbeeld, zegt mijn antwoord dus ook wat over mijn godsbeeld.

Ik hou van alle mensen, van alle unieke wezens op aarde. Als ik een apart iemand zie, dan hou ik van diegene omdat diegene zich zelf is of omdat die gene juist zo apart is. Diegene heeft iets. Ik hou van mijn familie omdat het mijn familie is en van mijn vrienden omdat het mijn vrienden zijn. Zo zit het. Maar het probleem is, het probleem dat jij aangeeft, dat niet iedereen van mij houdt. Mensen moeten mij beoordelen op mijn uiterlijk en me zo uitlachen, of ze beoordelen mij op wat ik doe (sport, hobby's) allemaal voorbeelden die de uniekheid van de mens verpesten. Dat is jammer. En waarom dat zo is? Ik denk omdat we mensen willen buitensluiten om ons zelf beter te voelen. (het kan ook uit jaloezie zijn: we zijn jaloers op iemands rijkdom, maar omdat diegene toevallig er niet mooi uitziet, kunnen we diegene daar lekker op afrekenen, om onszelf gerusttestellen dat niemand perfect is) We willen bij een groepje horen en andere mensen er bij laten komen en als ze dat niet doen, dan zijn die mensen niks waard. Maar ik hou vooral van de uniekheid van de mensen en hoop dat andere mensen dat inzien.

Iedereen die ik ontmoet begint bij mij met een 10+. In principe kan ik voor iedereen belangstelling en sympathie opbrengen. En voor de meeste mensen blijft dat gevoel zo. Sommige mensen maken het me erg moeilijk om dat gevoel te blijven behouden, bij anderen gaat dat eenvoudig! Er zijn mensen die ontstijgen die 10+, daar ga ik ook van houden, van sommige heel erg veel! Van iedereen houden lijkt me een stapje te ver, want van iemand houden vraagt iets extra's. Maar als we elkaar allemaal eens die 10+ zouden geven en elkaar in redelijkheid zouden kunnen verdragen, zou het al een stuk beter gaan met de wereld!

Houden van... Altijd een lastig en discutabel onderwerp. Kijk, ik hou van mangothee, loempia's en druiven, maar ik heb deze niet lief. Liefhebben is de sleutel tot een vredelievende samenleving, houden van is hiervoor niet genoeg. Maar waarom kunnen we dan zelfs niet van iedereen houden? Omdat we geen genot putten uit ieder individu. Ikzelf probeer nooit bevooroordeeld te zijn over mensen, maar desalniettemin geeft ieder mens met zijn of haar uitstraling aan mij een beeld van zijn of haar subcultuur. Door het karakter wat in vrijwel alle gevallen op dat moment onlosmakelijk verbonden is met het karakter van de persoon in kwestie zijn de raakvlakken soms breed waardoor ik kan genieten van een samenkomst maar soms zijn er echter geen raakvlakken en kan ik niet van deze persoon houden omdat ik simpelweg geen plezier beleef in ons samenzijn. Het enige wat ik gemeen heb met ieder ander mens, is dat deze ook een mens is. Daarom heb ik hem lief, netals dat ik mezelf lief heb. Maar ik hoef nog niet van hem te houden zoals ik van mijn meest dierbare gewoontes, herinneringen, voedingswaren en vrienden houd.

Ik denk dat het iets onmogelijks is van iedereen te houden, laat staan lief te hebben (denk dat Gods dat ook niet van ons verwacht, ookal moeten we er wel naar streven onze naaste lief te hebben als ons zelf...). Ik denk wel dat als je niet van jezelf houdt het ook onmogelijk is om van een ander te houden, lief te hebben. Het is maar net hoe je in het leven staat. Heb je in leven veel liefde ontvangen, kun je ook veel liefde geven. Dus het begint al bij het begin van een mensenleven. Geef je het veel liefde zal het zelf ook veel liefde kunnen geven, alhoewel dat ook weer niet altijd zo het geval is. Als je gelovig bent weet je ook dat een mens in zonde geboren wordt, toch?

Wie geen vijanden heeft, heeft ook geen vrienden. Je kunt niet van iedereen houden. Je kunt wel mensen vergeven als ze slecht gedaan hebben. Want slecht zijn we. "hebt u naaste lief zoals uzelf" is een opdracht om goed te doen tegen anderen. Maar ik heb mezelf helemaal niet zo lief, eigenlijk. Want ook ik ben niet wat ik zou willen zijn, hoe hard ik het ook probeer. Antwoord is dus:Omdat we een verdorven natuur hebben, de een wat meer dan de ander nog. Het wordt nooit een tien, dus!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100