Als het Nederlands elftal niet meer zou bestaan ,zou er dan nog wel saamhorigheid zijn op ander vlak?

Weet jij het antwoord?

/2500

Met koninginnedag rennen we allemaal rond in 'nederlandse' kleding, roodwitblauw of oranje. Maar voor de rest kan ik weinig bedenken, waarop we met zijn allen massaal de straat op gaan onder het motto van: 'wij houden van NL'

Wat zou het triest zijn als dat gevoel alleen afhankelijk zou zijn van die voetbal... Kijk eens wat er net op de Alpe d'Huez is gebeurd, rijden en lopen voor kanker. Is dat niet ge-wel-dig!!! Als mensen iets gemeenschappelijk hebben (overwinning/ herkenbaar verdriet/ervaring), dan ontstaat er een wij-gevoel. Dat je niet alleen bent. Misschien kleinschaliger, maar zeker zo intens Daar heb je geen gejoel op het Stadionplein in Amsterdam voor nodig. Er is meer, dan voetbal...

Saamhorigheid is er pas als er een gezamenlijke tegenstander (of vijand) is. Je ziet dat in het midden oosten op dit moment, er is een saamhorigheid om het regime omver te werpen in diverse landen. Als dat eenmaal bereikt is, ontstaat er een nieuwe situatie en is men verdeeld over de vraag wie er dan het nieuwe regime gaat vormen. Datzelfde betrek je op je vraag: 'heel' Nederland heeft bij een wedstrijd van het nationale elftal een gezamenlijke tegenstander, dus dan is er saamhorigheid. Bij een andere sport kan hetzelfde gebeuren als de sporter succesvol is (denk maar aan het schaatsen bijvoorbeeld). Maar er zal iets verschrikkelijks moeten gebeuren (een internationaal conflict bijvoorbeeld) voordat er een saamhorigheid gaat ontstaan die hiermee vergelijkbaar is. Zolang dat niet het geval is, blijven we allemaal verdeeld, en zullen we lekker blijven zeuren over alledaagse zaken en interne verschillen zoals in de politiek.

Voetbal is niet zalig makend. Dus echt niet het enige wat een deel van de bevolking tot saamhorigheid brengt. Er zijn zat mensen onder de bevolking die niets van voetbal moeten weten.

Wat denk je van schaatsen,koninginnedag en als er ergens een ramp gebeurd is (zoals in Japan bv.) en er word een benefit georganiseerd dan zijn we in ons kleine landje toch behoorlijk saamhorig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100