Leuke activiteiten om met ouderen te doen?

Sorry als de categorie fout is..
Voor school moeten we een dagdeel voor ouderen gaan vullen, heeft iemand leuke suggesties over wat we kunnen doen? We willen ze zich wel niet als een kind laten voelen, dus een kleurplaat kleuren ofzo.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb verscheidene jaren achtereen zomeractiviteiten voor senioren georganiseerd. Daarbij kwamen inderdaad ook al veel dingen in voor die mijn voorgangers noemden. *Een wandeling met rollators en rolstoelers is vaak erg leuk. Wij gingen dan (mits dat in de buurt is) naar de kinderboerderij. Daar even op het terras een kop koffie en ijsje en dan gewoon even bij de dieren kijken. Dat is al 3 jaar een succes. *Ook hebben we een keer iemand uitgenodigd ei met bonbons en snoep van die snoepboeketten met de mensen ging maken. Dat viel ook erg in de smaak... vooral het proeven tijdens het maken! *Ook deden we standaard dingen als een keer een bingo organiseren. Bij mooi weer ook buiten. Films laten zien van Johnnie Jordaan en Snip en Snap. Ik leende ze bij een bejaardenhuis omdat die vaak een collectie hebben met goeie ondertiteling. *Creatief valt altijd in de smaak. Theekistjes beschilderen en nog wel meer. *Oud hollandse spelen doen. Die kan je vaak huren en dan zelf uitstallen in een ruimt. Ook erg leuk. Amuse in Medemblik verhuurt dat bijvoorbeeld. *En het top succes van afgelopen jaar was een middag koude hapjes maken. Ze kregen dan duidelijke recepten en zaten aan een tafel met alle ingredienten en dat was genieten en heel gezellig!

Wandelen, spelletjes maar misschien vinden ze het al leuk als jullie gewoon een gezellig koffie/theeuurtje maken, met iets lekkers te snoepen, en veel aandacht voor de mensen. Praten over vroeger. Of een uurtje uitleg over gebruik van mobieltje/sms.(Was erg druk toen dat hier in de omgeving werd gedaan) Veel ouderen hebben moeite met alle knopjes

Veel ouderen vinden iets knutselen leuk. Laat ze een kaart maken, Paaskaarten? Het loopt tegen pasen, dus is er wel wat te verzinnen, maar pas op dat je niet verzeild raakt op kleuterniveau. Ook bingo of rummikub valt vaak in de smaak. Gymnastiek? Vanaf een stoel kun je veel oefeningen doen! Zingen vinden velen erg leuk, vooral als het liedjes zijn uit hun jeugd. Maar ik ben bang dat jullie die niet kennen..... Succes met je ouderendag!

Dat hangt van de ouderen af. Hoe oud zijn ze? Wat kunnen ze? Hoe gezond zijn ze? Wat zijn de interesses? Gaat het om een bejaardenhuis, een verzorgingshuis of om zelfstandig wonende mensen? Moet je rekening houden met rolstoelen en rollators? Als ze in een tehuis wonen, kunnen ze dan naar buiten of moet het binnen in een zaal? De een vindt een ijsje eten op het terras al een enorme uitdaging, terwijl de ander 50 km. wil gaan fietsen. Je moet je dus richten op de groep waar het om gaat en minstens iemand daarvan vragen wat de mogelijkheden zijn.

Als het "echte" ouderen zijn (80+) dan komen ze niet zoveel meer buiten, en dat missen ze. Als je geld hebt voor de activiteit en als het aardig weer is, zou je een busreisje naar bijvoorbeeld een vlindertuin kunnen organiseren. Daarna met z'n allen op een terrasje koffie/wijntje drinken met iets lekkers erbij en genieten van het uitzicht over een plas, mooi landschap, zee, rivier. Dus, als het even kan, neem ze mee naar buiten. Binnen zitten doen ze al genoeg. O ja, als je niet naar buiten kan, vinden ze liedjes zingen uit de oude doos ook erg leuk (verdiep je in wat in hun jonge jaren de populaire liedjes waren). Of - als ze geestelijk nog redelijk zijn - een DVD met Toon Hermans, Wim Kan oid.

Misschien kun je een rollatorrace organiseren. Bij lekker weer een parcourtje afzetten. Niet helemaal zoals in onderstaande video want dat was op het strand, maar met hun eigen rollators en natuurlijk wel wat bochten en drempeltjes toevoegen. Wel zorgen dat er een EHBO-er of iemand van het Rode Kruis aanwezig is!

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=NODgMmFI-zo...

Als ik naar de markt ga, zie ik regelmatig bejaarden in rolstoel. Iedere bejaarde heeft zijn eigen begeleidster. Misschien is dat een leuke suggestie? Als ik het hier zo zie, schijnen de ouderen (vooral de dames) zich heel goed te amuseren. Ze vinden het contact met de marktkramers, marktbezoekers en kleine kindjes gezellig. Maar ook voelen ze zich weer een beetje zoals vroeger, toen ze nog zelfstandig naar de markt konden gaan. Toegevoegd na 2 minuten: Hetzelfde heb ik trouwens ook al in de supermarkt gezien, waar de ouderen dan een beetje boodschappen konden doen voor op hun kamer.

Afgelopen zomer was hier op straat een scootmobielrace waar veel ouderen aan meededen. Ook een optie?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100