Is ja knikken en nee schudden cultureel bepaald?

In Bulgarije bijvoorbeeld is knikken nee en schudden ja.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Charles Darwin deed daar al onderzoek naar. Hij schreef missionarissen aan, overal ter wereld om lokale gebaren te melden. De conclusie was dat het merendeel van de wereld knikt als ze ja bedoelen. Maar er zijn uitzonderingen die het andersom doen: Bulgarije, delen van Griekenland, Balkan, Turkije, Iran, and Bengaals India. Er zijn overleveringen dat tijdens de bezetting van Ottomaanse Rijk van Bulgarije de mensen getraind om de gebaren voor 'ja' en 'nee' opzettelijk om te draaien om te pogen de bezetters in de war te brengen. Deze gewoonte is blijven hangen.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nod_%28gesture%29

Ja, dat is cultureel bepaald. In bijv. Japan knikken ze "ja" als ze ja bedoelen, maar óók als ze "nee"zeggen - dan maken ze alleen nog een klein handgebaar erbij, waaruit blijkt, dat ze iets niet willen. In India is het voor ons helemaal moeilijk te zien, omdat ze daar hun hele hoofd heen en weer wiegelen in een soort acht-beweging - als ze dan niet voor ons yes of no zeggen, zien wij het verschil echt niet - daarvoor moet je langere tijd in India verblijven. Er zijn wereldwijd nog andere signalen die met het hoofd gemaakt worden om ja of nee te zeggen - kijk eens in Manwatching van Desmond Morris - een soort "bijbel" over lichaamstaal, en hardstikke interessant !!!

Absoluut. Als je in India is het dan ook ff wennen want daar betekent het hoofd schudden juist 'ja'.

In Italie is de grens nog zichtbaar. Die loopt iets ten zuiden van Napels. Ten zuiden betekent knikken "nee" en draaien "ja". Erfenis van de griekse kolonisten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100