Zijn er vaste regels voor een huurhuis?

Ik sta ingeschreven voor huurhuizen, maar ik vraag me bepaalde dingen af. Dingen die ik pas te weten kom als ik door de 'loting' heen door kom, en dat is niet zo handig.
Dus vandaar mijn vraag: zijn er ook vaste regels voor een huurhuis?
Bijvoorbeeld wat je met je tuin doet, mag je die helemaal inrichten zoals jij wilt? Mag je een hek neerzetten die jouw huurhuistuin met de huurhuistuin van de buren scheidt? Mag je de muren schilderen? Enzovoorts.
Klinkt misschien stom hoor, maar ik heb er geen idee van, ik heb tot nu toe alleen in koophuizen gewoont.

Of is dit echt verschillend per organisatie waar je het huis van huurt (of per gemeente, of per weet ik veel wat)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar is een deel regels voor opgenomen in het burgerlijk wetboek, en wanneer je een huurhuis accepteert, krijg je in de regel een huurovereenkomst waarin aanvullende bepalingen kunnen zijn opgenomen. Vooral de dingen die jij stelt vallen buiten de wettelijke bepalingen en moeten in de huurovereenkomst staan of daaruit voortvloeien. Vroeger mocht je niks of althans niks ingrijpends en moest de woning weer in de oude staat worden teruggebracht bij verlaten van het huurhuis. Tegenwoordig zijn die regels minder streng, maar toch nog wel iets om rekening mee te houden. En echt grote verbouwingen zijn nog niet echt gemeengoed. Je huurhuis wordt toch nooit je eigen huis (tenzij je het koopt), het is het huis van iemand anders, dus heb je eigenlijk zo ongeveer overal toestemming voor nodig. Soms vloeit die toestemming automatisch voort uit je huurvoorwaarden, soms moet je die apart aanvragen. De PDF uit de link geeft veel algemene informatie over rechten en plichten.

Bronnen:
http://www.jipvenlo.nl/downloads/huren_ond...

Zolang jij het huurhuis in de orriginele staat kan herstellen mag je in principe alles doen wat jij wilt. Om het maar even kort samen te vatten...

Voor heel veel zaken is het wel goed te bedenken dat het "halen" van je recht kostbaar kan zijn. Het is altijd goed voor specifieke problemen navraag te doen bij een betrouwbare expert. Dat kan een advocaat zijn. Dit even als kanttekening. Waarschijnlijk dat je vis deze site meer informatie krijgt. Een huurhuis verbouwen is meestal geen goed idee, omdat dat is gebonden aan bepaalde regels. Als je het huis verlaat dan moet het in de originele staat worden opgeleverd. Er zijn uitzonderingen en dat zijn de regels. Die moet je daarvoor kennen.

Over het algemeen mag je wel dingen veranderen aan je huurhuis, maar moeten die ofwel aantoonbaar waardevermeerderend zijn, ofwel weer terug worden gebracht in de oorspronkelijke staat wanneer je uit het huis vertrekt. Er kunnen echter aanvullende bepalingen staan in het te tekenen huurcontract, dus het kan verschillen per verhuurder.

wat betreft veranderingen aanbrengen: altijd alles in overleg met de verhuurder of volgens de regels van het huurcontract... alle je veranderingen die je aanbrengt, maar ook wand-en vloerbekleding moet je ooit bij je vertrek terugbrengen in de oorspronkelijke staat, ofwel in op een manier achter laten die acceptabel (dus neutraal) is voor een volgende huurder, of je moet er voor zorgen dat de volgende huurder je veranderingen overneemt (al dan niet tegen betaling)... over het algemeen vallen de tuin en de omheining buiten de zeggenschap en kosten van de verhuurder, behalve bijvoorbeeld een standaard aangelegd terras... kijk altijd goed je huurcontract na of vraag het na bij je verhuurder... dan hoef je niet voor verrassingen te komen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100