Jomanda is vrijgesproken, is er in Nederland nog wel zoiets als gerechtigheid?

Ik lees net op:

http://www.nu.nl/algemeen/2021447/jomanda-vrijgesproken-in-zaak-millecam.html

Dat Jomanda is vrijgesproken en dat de andere alternatieve artsen waar het in deze zaak over gaat wel zijn veroordeeld, maar dat ze geen straf opgelegd krijgen.

Dit schaadt wederom mijn rechtsgevoel en mijn gevoel voor rechtvaardigheid. Het lijkt er zolangzamerhand wel op dat je in Nederland iemand in het openbaar moet doodschieten met honderd getuigen en dat je tijdens politieverhoren en de rechtszaak constant moet roepen: "Ik ben zo blij dat ik die klootzak vermoord heb" om nog ergens voor te kunnen worden veroordeeld en een straf te krijgen die bij de overtreding past, maar misschien dat je zelfs dan niet gestraft wordt.

Overdrijf ik nu echt met het bovenstaande, mag alles maar tegenwoordig, wordt het niet eens tijd voor een behoorlijke verandering op het gebied van strafrecht in Nederland?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op GV is onlangs de volgende vraag gesteld: Vind je het terecht dat Jomanda voor de rechter moet komen voor haar eventuele medeplichtigheid aan de dood van Silvia Millecam? http://www.goeievraag.nl/vraag/terecht-jomanda-rechter-eventuele-medeplichtigheid.9066 Hierop had ik het volgende geantwoord: Ethisch gezien vind ik haar schuldig. Juridisch gezien niet. Silvia Millecam was niet onder dwang tegengehouden door Jomanda en was vrij een eigen mening er op na te houden. Ik vind het dus niet terecht dat ze voor de rechter moet komen. Kwakzalverij is pas kwakzalverij als je het beroep van dokter uitoefent (of pretendeert uit te oefenen). Dus als zij als dokter tegen Silvia Millecam had gezegd dat zij geen kanker had, dan had ik dat een ander verhaal gevonden. Om daarom antwoord (mijn mening) te geven op jouw vraag: Ja er is nog gerechtigheid.

Ik geloof dat Nederlanders als sinds ze zich Nederlanders noemen lopen te zeuren dat 'het tijd wordt voor een verandering op het gebied van strafrecht'. Ik zou zeggen, de beste stuurlui staan aan wal. Als je je zorgen maakt over de rechtsspraak, wordt dan rechter of advocaat. Dan ga je vanzelf wel inzien waarom men tot bepaalde beslissingen is gekomen.

Ik snap dat je dat zo voelt; het voelt ook onrechtvaardig. Er is wel een eerlijk proces geweest en de uitslag van de rechter is bindend. Dat voelt niet rechtvaardig, maar het woord recht is ook maar de helft van het woord rechtvaardig.

Dit is nu rechtspraak ten top... Net zoals dat iemand 5 jaar naar dato in een hoger beroep wel gelijk krijgt... Maar zo gauw de rechter uitspraak doet is er rechtgesproken. En daar kunnen we het mee eens zijn en daar kunnen we het niet mee eens zijn. Maar het is en blijft rechtspraak...

Ik denk dat er iets mis is met uw rechtsgevoel, sorry hoor. Ons land telt ongeveer 16.000 medisch specialisten, die op z’n minst jaarlijks verantwoordelijk zijn voor 1700 fouten met dodelijke afloop. Dan heb je het over specialisten die niet bestraft worden. Jomanda is voor de wet een gewone particulier. Moreel kunt u het niet goed vinden wat er gebeurd is. Voor de Wet is Jomanda ONSCHULDIG en dat is maar goed ook. Al die ophef over Jomanda.. het zijn een stelletje schreeuwers die elkaar alleen maar napraten. Graag veel - duimpjes en de groeten,

Als ze is vrijgesproken dan is er gerechtigheid... Heel goed om te horen... En terecht... (omdat dat ook terechtigheid is)

Zonder dat je alle feiten weet, is het toch jammer om te roepen dat gerechtigheid niet gediend is. Met populistisch geroep schiet je niks op...

Als het goed is, dan wist ze dit van te voren. Evenals de ramp die ons land zou treffen op de eerste zittingsdag. En ik denk en hoop dat ze een stuk minder populair op is geworden hier. Dan is het toch ergens goed voor geweest...

Deze zaak roept bij mij ook enkele wrevel op. Men spreekt over Sylvia alsof zij tot de doelgroep van "knoop in je zakdoek" hoorde. Mijn inziens was ze intelligent genoeg om te weten dat ze hulp bij een charlatan zocht. Wat mij meer zorgen baart is dat ze j0manda een beroepsverbod wilden opleggen, terwijl ik er van uitging dat kwakzalverij bij wet VERBODEN is.

Dat impliceert dat jij dit geen gerechtigheid vind, en Jomanda mede schuldig aan moord veroordeeld had gezien. Dat vind ik tekort door de bocht, en dat doet vooral Sylvia Millecam tekort. Nu ben ik zo ongeveer de grootste skeptikus die er rondloopt denk ik, en dat zal ik ook ruiterlijk toegeven, en ik heb nog geen haar van een vingernagel vertrouwen in dit soort genezende praktijken (al kan het zelfgenezend vermogen van de mens in combinatie met het placebo-effekt absoluut wonderen doen), maar toch moet ik het hier voor haar opnemen. Sylvia Millecam was een verstandige, volwassen vrouw die wist wat ze deed en wat ze wou en waar ze wel en geen vertrouwen in had. En blijkbaar geloofde zij er wel in of had ze er wel vertrouwen in, en was dat niet het geval met de reguliere geneeskunde. Die we ook niet meteen heilig hoeven te verklaren, want een langer leven is niet noodzakelijkerwijs een beter leven, en garanties krijg je ook daar niet. De alternatieve artsen zijn wel aan het nadenken gezet over hun verantwoordelijkheden in deze, en dat is goed. Dat zou ook regelmatiger moeten gebeuren. En natuurlijk zou ik ook liever zien dat het helemaal niet meer gebeurde, maar dan niet omdat het verbóden is, maar omdat mensen weten dat het op zich niet werkt, en dat de effecten die wel worden waargenomen niets met de geneeswijze zélf te maken hebben maar met allerlei andere factoren. In hun wanhoop zoeken mensen naar alle mogelijke oplossingen en grijpen elke strohalm aan, dus charlatans zijn er altijd geweest en zullen er ook altijd zijn. Maar ook mensen die zelf echt geloven in de ' genezing' die ze brengen. En dat zijn wel de meesten. Het hele alternatieve circuit, inclusief de homeopathie, verbieden zal ongeveer net zo veel effect sorteren kerken verbieden : een hele hoop verontwaardiging en weerstand, en het zal niet verdwijnen, wordt alleen moeilijker in de gaten te houden. Slecht idee. De keuze-vrijheid van de mensen moet voorop staan, en als er behoefte aan is, mag het aanbod er ook zijn. Maar wel zo oprecht en eerlijk mogelijk. Ik ben met je eens dat er aan die kant nog wel een hoop schort.

dus jomanda is in jou ogen schuldig. ik vind ook dat ze een heleboel onzin praat maar ik geloof niet in de betrokkenheid aan syls dood. syls ouders staan niet eens achter een eventuele veroordeling van jomanda. en die kennen hun dochter en de verhalen toch het best.

Ik vind het ook jammer dat ze vrijgesproken is. Naar mijn idee is ze in ieder geval schuldig aan misleiding en grove nalatigheid. Omdat ze haar geadviseerd heeft geen professionele hulp te zoeken. En het is bewezen dat als ze direct naar een deskundige arts was gestapt het nooit zo ver had hoeven komen. Dood door schuld vind ik het.

Ieder mens heeft toch het recht om zijn eigen keuzes te maken ,dus waarom zou dit niet gelden voor een te volgen geneeswijze? We kunnen alleen maar gissen wat haar heeft bewogen om voor Jomanda te kiezen, zal wel met vertrouwen te maken hebben gehad.

Bronnen:
http://www.dood.nl/showit.php3?cid=37

Ik zie het pas als een probleem als collega rechters aan de bel trekken, of als advocaten die niet op deze zaak zitten gaan klagen dat het niet klopt. Dat de Telegraaf en Rita Verdonk dit oppakken om het volk hun misere te geven waar ze van smullen, dat verbaast mij niet. Ik zou mij pas zorgen gaan maken, als Jomanda niet werd vrijgesproken, "omdat we dat kunnen verkopen aan het volk". Dit gebeurt wel bij het tribunaal in Den Haag, voornamelijk door zaken eindeloos te vertragen. Als er dan geen schot in de zaak zit, wordt het uit het nieuws gehouden.

Ik vind het wel goed dat je niet 'zommaar' veroordeeld kan worden door de rechter. Ik ben het er helemaal mee eens dat Sylvia zelf slim genoeg moet zijn geweest om haar eigen beslissingen te nemen. Er hebben trouwens ook hier in Nederland wel mensen onterecht vast gezeten. Erger kan je bijna niet gebeuren, lijkt me.

Ja, er is gerechtigheid,ze is door het gerecht vrijgesproken ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100