Voel je je wel eens dom in het bijzijn van slimme mensen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Soms ben ik met een groepje mensen samen en merk ik dat ze over iets praten waar ik op dat moment niets van snap. Maar aan de manier waarop ze op elkaar reageren en de overtuiging waarmee ze elkaar antwoord geven, wekken ze op mij de indruk dat zij elkaar prima begrijpen - en dus slim zijn. Op dat moment voel ik mij best wel even dom. Mijn reactie is dan: me op de vlakte houden, zodat ze dat tenminste niet merken. (Zo lang ik niets zeg blijven ze denken dat ik ook slim ben toch?) Het komt trouwens ook wel voor dat ik mij met opzet dommer voordoe dan ik werkelijk ben. In sommige situaties is dat ook best wel handig! Overigens kun je je wel eens 'dom' voelen in bijzijn van 'slimme' mensen, maar het is de vraag of dat gevoel terecht is. Die mensen weten misschien iets meer over een bepaald onderwerp dan jij. Maar als het over iets anders gaat ben jij misschien weer slimmer. Slimheid is in die zin nogal relatief en steeds opnieuw afhankelijk van de situatie en het onderwerp.

Ja, de hele tijd, wanneer ik op GV zit!

Dat komt gelukkig niet zo vaak voor... Maar nee dat voel ik niet zo... Toegevoegd op 27-05-2009 23:45:56 En ik voel me nooit dom...

Ja, maar andersom ook.

Ja. Maar dan wel als ze spreken over gebeurtenissen waar ik niet bij was, of in jargon aan de gang gaan. Als het over algemene kennis gaat, veel minder snel. Maar dat betekent niet dat ik me niet vaak ´minder slim´ voel dan een ander.

Ha, die Qris; Ik verkeer nooit in het bijzijn van slimme mensen. Die zijn wel zo verstandig uit mijn buurt te blijven.

Nee, als anderen meer weten over een bepaald onderwerp, maakt dat je natuurlijk niet dom.

nee ik voel me nooit dom... soms ben ik wel eens in het gezelschap van mensen die zich zelf ERG intelligent vinden en als het ware tegen elkaar op zitten te bieden met gewiekstheid, kennis en vaktermen... dan hou ik me stil en denk er het mijne van...

Nee, door mijn redenatie word ik weer slimmer als zij. Normaliter begin ik dan met luisteren en kneed dat samen wat er uit het gesprek aan feiten boven water komt. Weet ik niet wat een woord betekent, dan vraag ik dat direct door te onderbreken. Uiteindelijk heb ik dan wat geleerd zonder al de moeite die de gesprekspartners wel hebben moeten doen.

Meestal kom ik in de meeste gesprekken we redelijk mee. Maar zoals iedereen denk ik zit je wel eens in een gesprek wat je totaal niet volgt. Voel ik me daarom dommer? Nee natuurlijk niet. De ene persoon heeft op een bepaald gebied veel meer kennis dan een ander. Dat betekend niet dat je dom bent maar dat je kennis ergens anders ligt.

Nog slimmere dan ik?

Het is voornamelijk andersom, maar nee. Eigenlijk niet. Ik mis dan een stukje kennis, maar die kan ik op doen. Ik ben dan juist geïnteresseerd in waar het gesprek op dat moment dan over gaat.

Slim is zo relatief. Als je tussen een groep medici zit die alleen hun vakjargon gebruiken, voel ik me niet dom. Het stimuleert om sommige dingen naderhand op te zoeken.

Ik vind het ook stimulerend om mijn weg te vinden bij ingewikkelde zaken.

Nee hoor... Gebeurt ook niet zo vaak als je in de 99ste percentiel zit. :P

dom voelen is intelligenter dan je denkt. Je erkent op een bepaald punt iets niet te weten of niks te melden te hebben. En je zou de prikkel dan kunnen voelen er iets over te gaal lezen of je te ontwikkelen. Veel 'intelligente' mensen hebben die behoefte als eens ingevuld en denken dat ze nu alles weten. Een misvatting. Intelligent is voor mij niet 'veel weten of snappen' maar begrijpen waar de grenzen van je kennis liggen en de behoefte voelen meer te weten te komen. DAT vind ik intelligent gedrag. Ik ken een aantal geleerde mensen die daar NIET onder vallen, en een paar mensen met eenvoudige banen maar een bijzondere passie ergens voor, een goede opmerkingsgave en filosofie... Het is niet 1 op 1. Neem gewoon ieder zoals hij is. De onderzoekende en afvragende geest vind IK (!) de meest interessante.

Ik heb het wel eens, als iemand meer van een onderwerp weet waar ik ook veel van zou willen (moeten) weten. Maar dan bedenk ik maar dat ik ergens anders weer meer over weet =)

Op internet, maar nergens anders. Drie keer raden waar op internet...

nee, want als je zelf geniaal bent voel je je niet dom (ik zeg niet dat ik niet geniaal ben)

Soms. Maar ik maak mezelf dan snel wijs dat ik even slim of zelfs slimmer ben dan hen. En vaak is dat wel zo... :)))

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100