Van wie of wat mochten de gastarbeiders hier blijven?

Welke partij of minister bepaalde dat alle buitenlandse werknemers zich hier blijvend mochten vestigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

JDe eerste gastarbeiders werden gewerfd onder het kabinet Marijnen (KVP, VVD, ARP en CHU) begin jaren 60 van de vorige eeuw. In de contracten de die Nederlandse overheid afsloot met de overheid van de landen van herkomst van de gastarbeiders stond dat de arbeiders hier mochten blijven als ze twee jaar hier gewerkt hadden. Ze mochten dan ook hun familie laten overkomen. De Nederlandse overheid ging er (onterecht) vanuit dat de meesten wel zouden terugkeren naar hun land van herkomst.

Bronnen:
http://www.20eeuwennederland.nl/thema's/vr...

Toen duidelijk werd dat de gastarbeiders niet genoeg hadden kunnen sparen om terug te gaan werd de optie gezinshereniging bedacht in Den Haag...

De eerste buitenlandse werknemers waren vaak Italianen, daarna kwamen er Turken en Marokkanen. Die mensen werden hier gouden bergen beloofd, want voor honderd gulden kon je daar heel veel kopen. Alleen jammer dat ze er niet bij vertelden dat alles hier (waar ze werkten en woonden) veel duurder was, zodat je er nauwelijks van kon sparen. En dat ze niet in een huis kwamen te wonen, maar vaak in een soort barak met stapelbedden.

Toen ons luilekkerland MEDE door hen was opgebouwd, vonden de meeste van ons dat het dan niet erg netjes is om die mensen weer weg te sturen. Als je iedereen mocht wegsturen die NIET heeft bijgedragen (wat wellicht een leuke overweging is), dan denk ik dat nationaliteit geen best criterium is voor wie blijven mag en weg moet. Denk eens na over je eigen bijdrage. Zou je mogen blijven van jezelf? en waarom?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100