Hoe heette de militaire politie van de DDR?

Weet jij het antwoord?

/2500

Stasi, is wat je bedoelt. Of bedoel je Grenztruppe der DDR. Weet wel dat de Stasi overal was en zich overal infiltreerde. Ook bij de Grenztruppe. Moet het toch even zeggen: Gedenkstatte Berlin Hohenschonhausen (umlaut lukt niet), Is een voormalige stasi gevangenis, waar je rondleidingen krijgt van ex-gedetineerde. Zij laten je alles zien en vertellen hoe het systeem in de DDR werkte, ongelooflijk. Heeft enorm veel indruk op mij gemaakt.

Toegevoegd op 04 december 2018 21:27: tekst

De Deutsche Grenzpolizei heette deze, afgekort DGP De Deutsche Grenzpolizei ("Duitse Grenspolitie", afgekort tot DGP) was een bewapende en militair georganiseerde eenheid van het ministerie van binnenlandse zaken van de Duitse Democratische Republiek (DDR) die werd ingezet voor de bewaking van de grenzen van de DDR, voornamelijk aan de Duits-Duitse grens. De Grenzpolizei was de voorloper van de Grenztruppen der DDR. De geheime politie heette de Stasi. . Staatssicherheitsdienst (Stasi) Oost-Duitse veiligheidsdienst die actief was van 1950 tot 1989: de Stasi. Werd gezien als de meeste effectieve geheime dienst ter wereld. Het Ministerie voor Staatsveiligheid (MfS), beter bekend als ‘Stasi’ wordt opgericht in 1950 na de scheiding van Duitsland en de oprichting van de Deutsche Democratische Republiek (DDR). https://historiek.net/staatsicherheitsdienst-stasi/6032/

Toegevoegd op 04 december 2018 21:20: tekst
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Gre...

De geheime politie heette de Stasi. De eerste leider was Wilhelm Zaisser (minister voor staatsveiligheid). Van 1955 tot 1957 was Ernst Wollweber leider. Deze werd in 1957 opgevolgd door Erich Mielke. Markus Wolf werd hoofd van de afdeling Inlichtingen (HVA, Hauptverwaltung Aufklärung). Dit was de sectie die zich toelegde op het inwinnen van buitenlandse inlichtingen. De opbouw van de Stasi was een kopie van de NKVD (voorloper van de KGB) in de Sovjet-Unie. De KGB zag de Stasi als loyale en efficiënte partner. Eind 1989 werd het Ministerium für Staatssicherheit hernoemd tot Amt für Nationale Sicherheit (AfNS) en in 1990 werd het opgeheven. Van tevoren waren zeer veel documenten vernietigd. Deze actie heette Aktion Reisswolf. Hierdoor bleven veel medewerkers na Die Wende buiten schot. Op 3 oktober 1990 nam Joachim Gauck namens de bondsregering met de naar hem genoemde Gauck-Behörde de verantwoording voor de bewaring en behandeling van de resterende documentatie. Van deze documenten hadden er ongeveer 6 miljoen betrekking op personen. In december 1991 trad het Stasi-Unterlagen-Gesetz (de Stasi-documentenwet) in werking, dat slachtoffers van het voormalige regeringsapparaat sinds 1992 toegang verschaft tot hun dossiers. In 2000 werd Gauck opgevolgd door Marianne Birthler. De dienst heet sindsdien Birthler-Behörde. De Stasi had enorme invloed op bijna ieder aspect van het dagelijks leven in de DDR.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100