Wie gaat er stemmen voor het Europese parlement?

Waarom niet of waarom juist wel. En op wie dan?


http://www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vhxdh4wgbnv4

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Goeie vraag. Ik ga in principe altijd stemmen, en overweeg goed wát ik ga stemmen. De enige keer dat ik een verkiezing aan me voorbij heb laten gaan, was het burgemeestersreferendum in Utrecht. Dat waren zulke Sovietpraktijken (geen vrije kandidaatstelling, twee voorgedragen kandidaten van één partij, zonder noemenswaardige verschillen) dat ik heb geweigerd te stemmen en mijn redenen daarvoor in een brief aan de gemeenteraad heb meegedeeld. Het resultaat: een briefje terug van de gemeente waarin mij werd 'uitgelegd' dat de gemeenteraad had 'besloten' dat de lage opkomst was veroorzaakt door desinteresse voor het burgemeestersreferendum... Nu voor het Europese parlement weet ik het gewoon niet. De vorige keer heb ik op Van Buitenen gestemd, en heb daar veel spijt van gehad. Mijn dilemma is het volgende: als ik niet ga stemmen vanwege mijn onvrede met te grote en oncontroleerbare Europese integratie, kan ik net zo goed mijn stem weggeven aan een eurofiel. En als ik wel ga stemmen, wordt mijn stem al snel uitgelegd als steun aan 'Europa' (beter gezegd: de EU, dat is anders dan eurofielen je zouden laten geloven *niet* hetzelfde als Europa). De spoeling is sowieso dun als het gaat om partijen die kritisch staan tegenover ongebreidelde Europese integratie, en de vertegenwoordigers die naar Brussel gestuurd worden, zijn meestal nogal enthousiast over meer 'Europa'. (Hoe meer 'Europa', hoe belangrijker europarlementariërs immers zijn.) Als ik ga stemmen, heb ik eigenlijk maar twee opties: of ik ga voor Wilders vanwege de eurokritische houding, of ik ga (heel one-issue, ik weet het) voor de partij voor de dieren, omdat ik daar aandacht zie voor een werkelijk grensoverschrijdend probleem van dierenleed (denk aan het gesleep met beesten door de EU) terwijl ze op andere gebieden denk ik redelijk onschadelijk zijn.

Als ik in de gelegenheid ben ga ik altijd stemmen. Dat is ook je burgerplicht vind ik.

Stemmen is altijd beter, maar ik weet zo weinig van de partijen dat ik me afvraag of het zinnig is. Ik denk eigenlijk wel dat ik ga stemmen, omdat ik vind dat als je niet stemt je achteraf ook niet mag klagen (en ik klaag graag..)!

Ik ga stemmen. Mijn boodschap aan JP.

Doorgaans stem ik altijd VVD. Dus als ik het dit keer niet vergeet zal het nu ook wel weer VVD worden...

Ik ga waarschijnlijk niet stemmen. Meestal doen er aan de Europese verkiezinge geen Europese partijen mee maar alleen partijen die hun natonale bekendheid misbruiken om voor een adere partij in het Europese parlement zetels te ronselen. Dat vind ik niet erg democratisch en aan dat spelletje doe ik niet mee.

Ik zou gaan stemmen als het kon; ik ben helaas niet stemgerechtigd... :(

Ja, ik ga stemmen, en zeer waarschijnlijk op de SP, maar ik zal even even het programma van PvdD nalopen.

Ik stem altijd. Wie niet stemt, mag 4 jaar niet zeuren, vind ik. Ik stem op de partij waar ik ook lid van ben, GroenLinks.

Ja, ik ga stemmen. Het is een van de momenten dat je als burger rechtstreeks koers en richting kunt geven aan de politiek, daar moet je gebruik van maken.

Ik ga wel stemmen. Niet stemmen ontzegt je ieder recht om over wie of wat dan ook te klagen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100