Dat u behoorlijk in de problemen zit, is duidelijk, vooral omdat men in Nederland wel recht heeft op onderdak maar niet op een woning.
U kunt alleen woninghulp krijgen in de gemeente waar u ingeschreven staat, dus waar uw huidige verblijfadres is. In deze gemeente dient u zich in te laten schrijven bij b.v. een woningcorporatie. Met een huishoudinkomen beneden € 35.739,00 (per 1 januari 2016) kunt u in aanmerking komen voor een woning in de sociale huursector.
U kunt een urgentieverklaring aanvragen op grond van o.a. medische en/of sociale urgentie en/of financiële gronden. Na het invullen van de urgentiewijzer en het beantwoorden van vragen kunt u zelf bepalen of u kans maakt op het krijgen van de urgentieverklaring.
Als uw situatie aan één of meerdere van bovengenoemde voorwaarden voldoet, is hiervandaan niet te verklaren waarom u niet in aanmerking zou komen voor een urgentieverklaring. U noemt genoeg gronden waarop u wel zou voldoen aan de voorwaarden.
De gronden waarop u níét zou voldoen om een urgentieverklaring te verkrijgen, zijn niet af te leiden aan de hand van uw vraag en reactie. Om dat te kunnen beoordelen is meer kennis nodig, hetgeen alleen verkregen kan worden in een rechtstreeks gesprek met u.
Dat particuliere verhuurders zelf mogen bepalen aan wie zij de woning willen verhuren is niet absoluut waar. Voor de meeste woningen dient de verhuurder een huisvestingsvergunning aan te vragen (die ook regelmatig wordt geweigerd).
Als een woningcorporatie o.a. sociale huurwoningen in zijn beheer heeft, is deze ook niet geheel vrij om te beslissen aan wie deze woningen worden toegekend. De huurder moet, evenals bij het huren via particuliere verhuurders aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Is er een urgentieverklaring verleend dan dient de toekomstige huurder minstens vier maanden ook zelf actie te ondernemen en het aanbod te bekijken. Is er na zes maanden geen woning toegewezen dan dient de woningcorporatie te bemiddelen en binnen twee maanden een éénmalig aanbod te doen.
Ook al is in een eerdere periode een aanvraag voor een verklaring afgewezen, dan wil dat niet zeggen dat u er nú niet voor in aanmerking komt. Uw omstandigheden kunnen drastisch zijn gewijzigd.
U dient zich, als ik uw situatie lees, te laten adviseren door deskundigen die zich geheel op de hoogte kunnen stellen van uw persoonlijke situatie en u kunnen bijstaan. Dat hoeft niet speciaal een advocaat te zijn.
Vraag advies en leg uw specifieke situatie uit via bv het Juridisch Loket.
- Bronnen:
-
http://home.deds.nl/~dakloos/instantiesadr...
-
http://www.opvangatlas.nl/dakloos
-
https://www.juridischloket.nl/