Hoe noem je politieke partijen die de coalitie steunen?

Welk begrip wordt hiervoor gebruikt?

Toegevoegd na 1 minuut:
En hoe noem je partijen die het niet eens zijn met het beleid van de regering?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zij die de coalitie steunen noem je coalitiepartijen en zij die dat niet doen noem je oppositiepartijen. Er is nog een derde variant: gedoogsteun. Dat gaf de PVV aan het kabinet Rutte I. Ze waren betrokken bij de opstelling van het regeerakkoord maar leverden bewust geen ministers. Een term voor zulke partijen is er niet al worden ze door Wikipedia als oppositiepartij gedefinieerd. Naar mijn mening ten onrechte.

Bronnen:
http://www.leerwiki.nl/Wat_is_een_coalitiepartij
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oppositie_(politiek)

Politieke partijen die de coalitie steunen noem je coalitiepartijen of regeringspartijen. Als een partij niet in de regering zit, maar de regering wel steunt, dan noem je deze een gedoogpartij. Tussen 14 oktober 2010 en 21 april 2012 was de PVV gedoogpartij voor de minderheidsregering van VVD en CDA. Partijen die het niet eens zijn met het beleid van de regering noem je oppositiepartijen.

De regering's partijen vormen een coalitie . In feite moeten die de helft plus een zetel hebben om te kunnen regeren . Om in een land als Nederland ook een wet door de eerste kamer te krijgen moet ook daar de helft plus een met je mee stemmen . Omdat de de eerste kamer vaak in een andere periode is gekozen maar ook door het zeg getrapt ( doortrapt :):)) benoemen van eerste kamerleden kunnen daar de verhoudingen totaal anders liggen dan is er steun nodig ( tegen uit ruil) van oppositie partijen die genegen zijn met de regering mee te stemmen . Dit zou je de regering's getrouwe oppositie kunnen noemen maar echt deel uit maken Vd coalitie nee !!! Het blijven oppositie partijen die het of eens zijn of tegen uitruil meestemmen . In de vorige regering S periode heette dat de kunduz groep ( D66 en GroenLinks ) in deze regering een wissellende groep die zich regering's beleid steuners noemen . ( smalend de steun trekkers genoemd ) ze vragen vaak veel terug . Zeer kleine partijen kunnen daardoor extreem veel macht op eisen . Het woord dogen is hier mogelijk het meest op z'n plaats maar na het PVV dogen heeft dat toch nu een andere lading gekregen de PVV had de naam te dogen maar regeerde op de achtergrond mee . Het systeem van een eerste ( controlerende ) kamer frustreert de democratie volgens velen Het blokkert slagvaardig beleid . Het dwingt tot veel gekonkel , maar dempt veranderingen .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100