De democratie is een onderdeel van de grondwet. De vraag luidt dus als volgt: Als een partij alleen regeert, mag zij dan een grondwetswijziging maken?
Theoretisch gezien is dit mogelijk. Er zijn enkele regels aan gekoppeld. In plaats van meer dan de helft, moet er bij een grondwetswijziging een meerderheid van minimaal tweederde van de Tweede Kamer zijn. Dit moet ook het geval zijn in de Eerste Kamer als dit wetsvoorstel wordt gecontroleerd op fouten en/of onduidelijkheden.
Indien de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeurt. volgt diezelfde procedure nogmaals. Tussen deze twee stemrondes in beide Kamers in, moeten er verkiezingen plaatsvinden. Zo houden burgers de mogelijkheid in te stemmen met de wijzigingen.
Ondanks dat het in de praktijk niet of nauwelijks mogelijk is, kan een partij alleen regeren door minimaal 76 zetels te behalen in de verkiezingen. Indien deze Regering een grondwetswijziging wilt toepassen moeten zij tweederde van het Parlement weten te overtuigen in plaats van de helft bij normale wetsvoorstellen.
Zie hoofdstuk 8 van de Grondwet van het koninkrijk der Nederlanden: Wijziging van de grondwet