Bestaan er eigenlijk afscheidingsbewegingen in Nederland ?

Vanmorgen las ik over het Catalaanse referendum. Vervolgens ging ik wat surfen en kwam op een kaartje uit met een overzicht van 'alle afscheidingsbewegingen in Europa'. Waarop ook Friesland stond aangegeven.

Toen ik daarop verder ging zoeken kwam ik bij de Friese Nationale Partij uit, maar als ik die goed begrijp willen die zich niet afscheiden van Nederland, maar meer zeggenschap voor Friesland in eigen aangelegenheden.
Maar ondertussen vroeg ik me dus wel af of er eigenlijk überhaupt wel "echte" afscheidingsbewegingen in Nederland bestaan (gewoon uit pure interesse, verder niets).

Ongetwijfeld zullen ze klein zijn, en daarom niet serieus genomen worden -anders had ik er vast al eens over gehoord- maar dat bedoel ik niet. Ik bedoel: bestaan er (splinter-) bewegingen in Nederland die volslagen serieus als intentie hebben zich af te scheiden van Nederland ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het Catalaanse referendum ging over de vraag of Catalonie, nu een deel van Spanje, zich onafhankelijk van Spanje moet verklaren. Dergelijke bewegingen zijn er niet in Nederland. Sommige Limburgers en inwoners van Zeeuws Vlaanderen voelen zich minder Nederlander dan Belg maar onafhankelijkheid zoals die aan de orde was in het Catalaanse referendum streven zij niet na.

Op 11 Juli 2014 heeft het kabinet besloten dat deelname aan een jihadistisch trainingskamp betekent dat je het Nederlanderschap kwijtraakt. ''Volgens het kabinet keert iemand die deelneemt aan een jihadistisch trainingskamp zich zozeer tegen de essentiële belangen van de staat dat de band tussen hem en het Koninkrijk niet langer kan bestaan.'' Nederlandse jihadisten die meedoen aan een jihadistisch trainingskamp zou je als een afscheidsbeweging kunnen zien.

Bronnen:
http://nieuws.thepostonline.nl/2014/07/11/...

ja, dat is de koerdische afscheidingsbeweging, parlement in ballingschap in Den Haag. Dat is dan weliswaar niet een organisatie die zich wil afscheiden van Nederland. Zij willen een zelfstandige staat worden in het Midden-Oosten.

De (Zuid) Molukse regering in ballingschap bijvoorbeeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100