Is het eigenlijk wel toegestaan om belasting over belasting te heffen?

Op bv autobrandstoffen zit een groot deel accijns, ook daarover wordt BTW berekend. Wat is dan de 'toegevoegde waarde' (dienst of goed) daarvan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja zoals je zelf al ziet kunnen belastingen cumuleren, bijvoorbeeld de accijns en de omzetbelasting op brandstof. Dit heeft de wetgever juist zo gewild. Het idee achter de BTW is dat de eindgebruiker een belasting betaald wanneer hij iets gebruikt/verbruikt (profijtbeginsel) en dit geldt nog steeds indien een product extra wordt belast met een accijns.

Dit is door de overheid zo bepaald, dus ja dat mag, of eigenlijk is het gewoon zo. Je zult er weinig aan kunnen veranderen. Ik quote: "Accijns is een vorm van belasting die u betaalt over accijnsgoederen. Accijnsgoederen zijn: bier, wijn, tussenproducten (bijvoorbeeld port, sherry, vermouth), andere alcoholhoudende producten ((ethyl)alcohol, gedistilleerde dranken en overige dranken met meer dan 1,2 procent alcohol) minerale oliën en tabaksproducten. U betaalt accijns als u deze goederen inbrengt vanuit een EU-land of invoert vanuit een ander land. U betaalt ook accijns als u accijnsgoederen brengt buiten een accijnsgoederenplaats (waar accijnsgoederen worden opgeslagen, verwerkt of gemaakt)." Het gaat dus alleen maar over bepaalde specifieke goederen.

Bronnen:
http://overheidsloket.overheid.nl/index.ph...

Dit is inderdaad een knap staaltje overheidslogica: de toegevoegde waarde zit er kennelijk in dat de overheid het zo veilig maakt in Nederland dat je die benzine of alcohol durft te gebruiken; dat is kennelijk de bewezen dienst ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100