Hoe kan het dat Berlusconi de regionale verkiezingen heeft gewonnen?

Vanochtend las ik in de krant dat de partij van Berlusconi de regionale verkiezingen heeft gewonnen. Hoe kan dit?

Toegevoegd na 3 minuten:
Dit was ik vergeten er bij te zeggen:

Hoe kan de Europese unie dit accepteren, want de Italiaanse overheid lijkt nu meer op een combinatie van een dictatuur en een democratie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Berlusconi is democratisch verkozen. Of dat proces eerlijk is verlopen, is een standpunt dat je al-dan-niet kan delen. Berlusconi vind iedere tegenstander een linkse debiel zonder bestaansrecht, en maakt rechters en journalisten die hem het vuur aan de schenen leggen dan ook regelmatig als dusdanig uit. Omdat Berlusconi ook de grote media beheert, krijgen veel Italianen 'onze' waarheid vaak niet onder ogen. Daar is niets vreemds aan overigens, in Amerika werkt het al niet veel anders, en ook ons journaal laat liever zien wat de publieke opinie verwacht dan wat de rest van de wereld als waarheid ziet. Eigenlijk bestaat "de waarheid" niet, hoewel je met internet en wat talenkennis tegenwoordig wel makkelijker aan kritische geluiden kunt komen dan vroeger.

Hij is kennelijk nog flink populair onder de bevolking.

Simpel, zijn partij heeft meer stemmen gehaald dan de andere partijen. Wat is daar zo moeilijk aan?

Veel mensen hebben behoefte aan een sterke leider die ze moed geeft. Dat kan Berluconi kennelijk. Verder is de democratische traditie van Italië niet erg groot en kijken de Italianen erg op tegen mensen die iets bereikt hebben in hun leven, zoals mediamagnaat.

Misschien is wel de belangrijkste reden dat er geen alternatief is op dit moment. CDA werkt met de partij van Berlusconi samen in het Europese parlement. Het wordt dus gewoon geaccepteerd. Berlusconi is geen dictator, hij is gewoon gekozen.

Berlusconi kan de media naar zijn hand zetten, zo is hij zelf de laatste maanden vaak in beeld geweest terwijl zijn tegenstanders zich nergens konden laten horen. Alles wat Berlusconi misdoet wordt uit de media geweerd. Italianen die geen vreemde taal spreken en dus geen vreemde krant op het internet kunnen lezen hebben er geen weet van waar Berlusconi van wordt verdacht.

Italië heeft na WO II een geschiedenis van krachteloze kabinetten die voortijdig vielen. Dus niet Balkenende I-IV (1-4), maar Balkenende I - XL (1-40). Daarom willen veel Italianen gewoon een krachtige leider, zolang die maar minder fout is dan Mussolini, hetgeen zo'n beetje de enige positieve typering van Berlusconi is.

Dat komt omdat hij mensen afperst en omkoopt. Nadelige geluiden worden vakkundig om zeep geholpen omdat hij de media beheerst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100