Is de overheid verantwoordelijk voor de wet?

De vraag onstaat naar aanleiding van het volgende: "Volgens GroenLinks mag de overheid zich niet bemoeien met de inhoud van games, zolang deze inhoud zich bevindt binnen de grenzen van de wet."

Bron: http://www.nu.nl/games/2210877/overheid-moet-zich-niet-bemoeien-met-inhoud-games.html

Weet jij het antwoord?

/2500

De overheid maakt wetten. Justitie en rechters voeren ze uit.

verassend genoeg, ja dat zijn ze. vaak in de de vorm van pelisie rechters, en wetopstellers.

De politiek maakt de wetten, Justitie en politie handhaafd en de rechter bestraft

De overheid maakt alle wetten en is derhalve verantwoordelijk voor elke wet die ze gemaakt heeft... Wat GroenLinks zegt is redundante onzin... Ze zeggen precies hetzelfde als volgt: De politie mag zich niet bemoeien met de snelheid van weggebruikers zolang die weggebruikers de maximum snelheid niet overtreden... Dan DOEN ZE HET DUS WEL... Dus redundante onzin...

Niet helemaal. In Nederland is de volksvertegenwoordiging (Eerste en Tweede Kamer) de wetgevende macht. De volksvertegenwoordiging is maar een klein deel van de totale overheid. Een ander deel van de overheid is de regering, die uitvoerende macht heeft, en dan nog een zooi uitvoeringsinstanties. Wat hier gebeurt, zijn twee dingen: GroenLinks zet zich af tegen de regering, waar deze partij geen deel van uitmaakt. Daarbij beschouwen zij het parlement (ten onrechte) als orgaan buiten de overheid, en de regering (terecht) als orgaan binnen de overheid. GroenLinks vindt dat die overheid zich alleen mag bemoeien met games, als die grenzen overschrijden zoals die staan in de wet die door het Parlement wordt vastgesteld. Wat ze dus bedoelen, is dat de *regering* en de uitvoeringsinstanties die door de regering worden aangestuurd zich niet mogen bemoeien met de inhoud van games, zolang die vallen binnen de grenzen van de wet zoals vastgesteld door de *volksvertegenwoordiging*. En dan hebben ze gelijk: de regering is inderdaad niet verantwoordelijk voor de inhoud van de wet, en mag ook niet aan verkapte wetgeving doen door zich te bemoeien met de inhoud van producten die geen wettelijke grens overschrijden.

De wetten wordt gemaakt door de Tweede Kamer

Eigelijk zijn wij dat allemaal, omdat onze volksvertegenwoordigers ( de 2e kamer leden)de wet maken of aanpassen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100