Wat gebeurd er met de stemmen van mensen die vandaag niet stemmen?

Ik heb wel eens gehoord dat de niet uitgebrachte stemmen naar de grootste partij gaan, klopt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dit klopt niet. Geen stem is geen stem. Of dit nu door het niet stemmen, blanco stemmen of ongeldig stemmen komt.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ve...

Dat gaat niet om niet-uitgebrachte stemmen, maar om de verdeling van restzetels. Daarbij wordt een verdeelsleutel gebruikt die iets gunstiger is voor de grotere partijen. Een niet uitgebrachte stem telt gewoon niet mee. Niet meer, niet minder.

Dit wordt gezegd, omdat niet uitgebrachte stemmen niet mee tellen. Even iets verduidelijken: Stel de grootste partij op dit moment heeft 1.000.000 stemmen. Er zijn 2.000.000. stemmen niet uitgebracht. Waren deze stemmen wél uitgebracht (op kleinere partijen) dan was de -NU- grootste partij wellicht niet meer de grootste partij. Dus, niet stemmen is eigenlijk de grootste partij de grootste partij laten. Ofwel, niet stemmen is automatisch stemmen op de grootste partij.

Als dit zo is, dan zou de grootste partij bij de laatste verkiezingen meer dan 60% van de stemmen er gratis en voor nix bij krijgen. En dat zou bij zeer lage opkomsten wel zeer gunstig zijn voor de grootste partij. Nu heeft de grootste partij in Nederland niet meer dan 60% van het aantal nederlandse zetels voor het europese parlement gekregen. Dus dit lijkt mij wel een zeer duidelijk antwoord op je vraag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100