hoe is extreem rechts ontstaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tijdens de economische depressie van de jaren 30 werd het nazisme in Duitsland populair. De partij van Adolf Hitler beloofde toen een heropleving van de economie en een welvarender Duitsland. In de jaren 70 groeide er heel wat kritiek op het migratiebeleid van de toenmalige Belgische regering. De overheid had in de jaren 50 migranten aangetrokken om het tekort aan werkkrachten in de sterk groeiende economie op te vangen. Door de oliecrisis van de jaren 70 geraakte de economie echter in het slop. Werkloosheidscijfers begon te stijgen en vele Belgen hadden de mond vol van de migratie. Uit die frustraties ontstond het Vlaams Blok (nu: Vlaams Belang). De gevolgen van de economische crisis in Griekenland hebben geleid tot de groeiende populariteit van de partij "Gouden Dagenraad." De partij kwam de laatste maanden steeds vaker in het nieuws door haar gerichte vergeldingsacties tegen buitenlandse werkkrachten (migranten) in Griekenland. Deze voorbeelden zijn een fractie van vele andere voorbeelden die het fenomeen extreemrechts doen ontstaan.

Ontevredenheid van grote delen van een bevolking, in combinatie met populistische politici met borreltafel'oplossingen' en het indoctrineren van minder intelligente mensen met voorgekookte vijandsbeelden.

Waarschijnlijk uit een basale dierlijke/menselijke trek, het beschermen van degene die het dichtst bij je staan. Jezelf-gezin-familie-stam/sociale groep-land-ras.

Fascisme dateert al van het oude Rome waarbij een soort politiemacht gebruikt maakte van een soort zweep (fascis) om de orde te handhaven. Het eigenlijke fascisme is gesticht door Benito Mussolini in 1919 met die symboliek van orde en tuchtiging uit het Romeinse Rijk als inspiratiebron.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100