Als blijkt dat er in Rotterdam veel fouten zijn gemaakt, moeten dan alle stemmen opnieuw worden geteld?

Het gaat natuurlijk over de veelbesproken hertelling in Rotterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen. Als de uitkomst van de hertelling veel afwijkt van de originele score, zouden dan door het hele land alle stemmen opnieuw moeten worden geteld?

Nu is er de ophef over Rotterdam maar als er fouten zijn gemaakt in de telling, kan dit evengoed in andere steden/gemeenten zijn voorgekomen.

Kan dit dan weer een aanleiding zijn om de stemcomputers van stal te halen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als men constateert dat er teveel fouten zijn gemaakt kan men besluiten om een heel district opnieuw te laten stemmen mochten er meer districten zijn waar veel fouten zijn gemaakt dan kan men besluiten om in heel rotterdam opnieuw te stemmen Toegevoegd na 5 minuten: de stemcomputer was niet veilig genoeg daarom moesten we stemmen met een potlood. Als het goed is zijn er over 4 jaar weer stemcomputers. men heeft dit jaar bij 2 gemeentes een test gedaan met de nieuwe stemcomputer.

Nee dit zal dan alleen gelden in Rotterdam omdat daar aan de bel getrokken is, verder is er niemand aan het schreeuwen! De stemcomputers zijn denk ik wel beter dan hoe het nu gegaan is, mijn moeder heeft ook stemmen geteld en als je eens wist hoe je dat zou kunnen beinvloeden!

Statistisch gezien is de kans extreem klein dat een uitslag anders wordt, bij hertelling - tenzij de marges zeer klein zijn. En dat zijn ze niet. Als de marges niet klein zijn, heeft hertellen helemaal geen zin. Hertellen heeft dus alleen zin als de marges uitermate klein zijn, of als er grote fouten gemaakt zijn: zoals een stembureau helemaal niet tellen (zoals is gebeurd ergens in 't land). Maar da's eigenlijk geen eens hertellen, da's meer 'alsnog' tellen. Stemcomputers: nee. In de kieswet staat o.a. dat stemmen anoniem moet gebeuren en (achteraf) controleerbaar moet zijn, en dat iedereen als waarnemer (bij hertelling bijv.) dienst zou kunnen doen. Controle bij stemcomputers is niet mogelijk - onder andere omdat 't inzicht bij bijna alle beleidsmakers ontbreekt dat Open Source dan in de hele keten een eis moet zijn. Verder zijn er allerlei technische problemen (en programmeerfouten), ook als je een papertrail gebruikt. Er is destijds trouwens een noodwet gebruikt om de kieswet te omzeilen, om toch gebruik te kunnen maken van Closed Source stemcomputers. Een schande.

De hertelling in Rotterdam is zinloos, omdat het probleem is dat mensen een stembiljet hebben ingevuld die dit niet hadden mogen doen. Hun volmacht was niet goed, ze hadden al gestemd, of stonden met meerdere personen in een hokje. Bij hertellen blijft het stembiljet hetzelfde ingevuld, alleen dit had niet gemogen. Hertellen is dus zinloos. De enige oplossing: verkiezingen overnieuw!

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/gaat-rotter...

Dit zal niet gebeuren, want de fraude zit in de foute stemmers, niet in de telling van stembiljetten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100