Mag de koniging ook stemen . En de kroonprins ook ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. Elke Nederlander (dus ook de Majesteit en haar opvolger) mag stemmen. Weliswaar stemmen ze nooit. Ze staan boven de partijen dus is het niet nodig om te stemmen. (Stemmen is een recht. Maar het is niet verplicht te gaan stemmen. Iedereen die stemrecht heeft mag zelf beslissen om wel of niet te gaan stemmen. Het recht om je stem uit te mogen brengen bij de verkiezen heet het Kiesrecht. In Nederland hebben in principe alle mensen die op de dag van de verkiezingen 18 jaar of ouder zijn het recht om te stemmen, als je tenminste Nederlander bent en op het moment van de verkiezingen in Nederland woont. Maar ook mensen die geen Nederlander zijn, maar die wel al vijf jaar of langer legaal in Nederland zijn, mogen stemmen, net als Nederlanders die in het buitenland wonen maar vroeger ten minste tien jaar in Nederland hebben gewoond. Er zijn een aantal redenen waarom iemand toch niet mag stemmen: Er kan een rechterlijke uitspraak zijn waarin staat dat een persoon niet mag stemmen; Er kan ook een rechterlijke uitspraak zijn dat iemand wegens een geestelijke stoornis niet in staat is om zelf te stemmen; Als iemand op de dag van de verkiezingen in de gevangenis zit (dat heet officieel dat ‘rechtmatig de vrijheid is ontnomen’), dan mag deze persoon iemand anders een machtiging geven om namens hem of haar te stemmen.)

Jawel, ze heeft stemrecht, net als de kroonprins. Om neutraal te blijven maken geen van beiden er gebruik van. Hoe het zit met andere leden van het koninklijk huis, is mij niet bekend.

Ja, Pinkeltje dat mag. En ook de kroonprins. En iedereen die achttien is en is ingeschreven in de gemeente en over een identiteitsbewijs beschikt.

De koning zelf niet. Maar de rest van de koninklijke familie wel

Bronnen:
http://forum.politics.be/archive/index.php...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100