Mag een gemeente de prijzen zomaar verdriedubbelen?

Bij een gemeente instelling stond een koffieautomaat waar je jarenlang voor 20 cent voor een bekertje koffie betaalde. Ineens zetten ze een nieuwe automaat neer, en betaal je 70 cent voor een bekertje koffie.
Prijs is dus ruim drie keer zo duur geworden.

Mag dat zomaar? Indien het antwoord ja mocht zijn, waar ligt dan de grens? Mogen ze ook ineens de paspoorten drie keer zo duur maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

20 cent voor een kopje koffie was natuurlijk ook geen normale marktprijs meer. 70 cent is nog steeds niet heel duur. maarl al zouden ze er vijf euro van maken, dan nog is dat gewoon mogelijk. Iedereen is vrij, om de koffie dan te kopen, of niet. Bij paspoorten is dat anders. Inwoners van een gemeente zijn hierbij afhankelijk van hun gemeente en kunnen niet naar een andere aanbieder/ concurrent voor hun document. De prijs, die een gemeente voor een document vraagt moet in de buurt liggen van het landelijk gemiddelde. Bovendien moet een gemeente aannemelijk maken, dat de kosten die ze rekenen, reëel zijn.

Voor het paspoort is een maximum bedrag vastgesteld van €49,60. De koffie mag de gemeente zo duur maken als ze zelf willen.

Ja dat kan de gemeente zomaar doen.! Daar hebben ze geen verplichtingen erover. Je kan wel eventueel een klacht indienen en in de klachtenbrieven bus in doen.... succes!

Je bent niet verplicht om bij de gemeente koffie uit hun automaat te nemen/drinken als je daar moet zijn, voor bijvoorbeeld een paspoort. Dat is je eigen vrije keus. En , ja de gemeente mag dat, het is hun koffie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100