Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe worden Noorse waterkracht centrales gefinancierd?

Deze vraag gaat over of iets als infrastructuur wordt gefinancierd, zoals wij dat doen met wegen en dijken, of als commerciele activiteit, zoals nu kolencentrales, die door een onderneming worden gerund die als bedrijf brandstof inkoopt en stroom verkoopt.

Ik vraag me af hoe de Noren dat doen met hun waterkracht centrales, die hebben ook geen brandstofkosten, dus zouden als infrastructuur "voor de gemeenschap"kunnen werken.
Of als commercieel bedrijf.
Op welke manier gaan de Noren hiermee om?

Op de zelfde manier kun je je afvragen of windparken bij ons als commercieel bedrijf moeten worden gerund, zoals nu gebeurt, of als gemeenschapsvoorziening, zoals we nu infrastructuur opzetten en financieren.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
760

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het grootste noorse energiebedrijf, Statoil, is voor 67% in handen van de Staat (en particuliere Noren), het is ook zeer rijk (11e op de wereldranglijst) en heeft geld genoeg om waterkrachtcentrales te financiëren:

http://en.wikipedia.org/wiki/Statoil

http://www.statoil.com/en/newsandmedia/news/2009/pages/innovativepowerplantopened.aspx
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dank je,
Maar ik zie op de gegeven links alleen fossiele energie activiteiten. De naam zegt het al, StatOIL Het staats olie bedrijf.
Ongetwijfeld hebben ze veel geld, maar ik ik zie nergens dat zij iets met de waterkracht centrales hebben, en dat was mijn vraag:
Door wie en hoe worden die Noorse waterkracht centrales gefinancierd?
Wiens eigendom zijn ze nu?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dan heet deze variant StatKRAFT, want ik weet bijna zeker dat de grootste energiebedrijven in Noorwegen staatsbedrijven zijn: http://www.regjeringen.no/en/dep/oed/Subject/energy-in-norway/Owners-and-organisation-in-the-power-sec.html?id=444386 http://www.statkraft.com/energy-sources/hydropower/ http://en.wikipedia.org/wiki/Statkraft Eller, kanskje, du vil fa svaret her: http://guru.sol.no/question/all
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Bedankt, dat maakt het wat helderder
Statkraft is vaak, maar niet altijd 100% eigenaar, ze leveren 30% van de stroom. Dus moeten de andere waterkracht centrales van andere eigenaren zijn

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding