Bestaat er ook een maximum aan het aantal politieke partijen in Nederland?

Kunnen er voor de komende landelijke verkiezingen theoretisch gezien nog een aantal bijkomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zit geen limiet op het aantal partijen wel moeten partijen aan bepaalde voorwaarde voldoen om deel te mogen nemen aan de verkiezingen Alleen groeperingen die een vereniging zijn met volledige rechtsbevoegdheid komen voor registratie van een naam in aanmerking. Content Dit houdt in dat: de statuten zijn vastgelegd in een notariële akte; er is een bewijs van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en er is een waarborgsom betaald. De waarborgsom bedraagt € 450 voor registratie ten behoeve van verkiezingen voor de Tweede Kamer of het Europees Parlement, € 225 voor provinciale statenverkiezingen en € 112,50 voor gemeenteraadsverkiezingen. Blanco lijst Registratie van een aanduiding is niet verplicht. Een politieke groepering kan er ook voor kiezen om deel te nemen aan de verkiezingen met een zogenaamde blanco lijst. In dat geval blijft het vakje bovenaan de kandidatenlijst en op het stembiljet leeg. Het nadeel voor de politieke groepering kan zijn dat deze voor de kiezer minder zichtbaar is.

Bronnen:
http://www.kiesraad.nl/nl/Onderwerpen/Regi...

Iedere stemgerechtigde burger kan in principe een politieke partij oprichten. Er zijn dan wel een aantal regels waaraan kan worden voldaan. Het is dus mogelijk dat er politieke partijen bijkomen.

Ja want er zijn 150 zetels te verdelen in de 2e kamer. Dus maximaal 150 partijen met 1 zetel.

Er is geen maximum. Of er nog bij komen is afhankelijk van de sluitingsdatum.

Bestaat er niet zoiets als een kiesdrempel? Had je niet een bepaald aantal mensen nodig om een partij op te richten? Voor een vereniging of stichting wel dusseh In ieder geval een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Dus minimaal 3 personen. Dan hebben we 16 miljoen inwoners en dat dus gedeeld door drie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100