Is het logisch dat de grootste gekozen politieke partij die een kabinet kan vormen ook de minister president selecteerd?

Is dit dan ook vanzelfsprekend de lijsttrekker van de partij?

Dus stel PVV wordt de grootste, en kan een kabinet vormen, zal Geert Wilders dan minister president worden als logische stap?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, het is logisch dat de grootste partij van wat de regering gaat vormen de premier levert. Dit hoeft niet per definitie "De grootste partij" te zijn. Stel: PVV wordt de allergrootste partij, maar VVD en D66 samen halen de meerderheid, dan is het mogelijk dat de laatste twee een regering gaan vormen. Diegene die van die 2 dan de grootste partij is levert de premier.

Dat is idd de gewoonte,dus als de PVV de grootste wordt,is de mogelijkheid dat de heer Wilders M.P. wordt erg groot.

Als hij een coalitie kan vormen, dan wel.

Logisch, ja. Zeker: nee. Ik kan me levendig voorstellen dat als de PVV de grootste partij wordt (...) en het CDA nét één zetel minder heeft, dat die coalitie (...) gaat regeren onder Balkenende al MP (...). Wilders zal zelf toch ook inzien (...) dat hij minder geschikt is. En J-P zal als ‘goeie ouwe’ beter scoren, zowel in binnen- als buitenland.

Over het algemeen is het normaal en logisch dat de grootste politieke partij ook de MP naar voren schuift. De lijsttrekker is dan inderdaad de MP-kandidaat. Als je het over de PVV hebt, wordt het wellicht wel een ander verhaal vanwege coalitievorming. Geert Wilders heeft beperkte mogelijkheden om een werkbare coalitie te vormen met andere partijen. Maar als aan alle voorwaarden wordt voldaan, zal GW MP van Nederland worden. Dan even terug naar de realiteit. Er bestaat maar een kleine kans dat dit gaat gebeuren. Vanwege cordon sanitaires, gezond verstand, etc. En als het wel gebeurt, zal het kabinet binnen de kortste keren klappen.

Het is meestal een logisch gevolg maar hoeft absoluut niet! De koningin wijst op een gegeven moment een formateur aan. Normaliter is dit in eerste instantie iemand van de grootste partij. Deze moet een coalitie weten te vormen met andere partijen. Wanneer dit niet zou lukken gaat hij terug naar de vorstin. Dan stelt de koningin een andere formateur aan bijvoorbeeld iemand van de op één na grootste partij. Wanneer deze wel een coalitie weet te vormen met andere partijen, word de geen van de één na grootste partij de nieuwe minister-president. Dit zou dus kunnen gebeuren als de PVV de grootste wordt maar er niemand met hem wil samenwerken.

Nee, want zo werkt het niet, de coaltie wijst een minister president aan, en die hoeft niet uit de grootste partij te komen. Kwestie van de onderhandelingen soms, en vaak komt hij wel uit de grootste coalitiepartij.

Ja, ik zou dat vreemd vinden als dat niet zou gebeuren. De bevolking heeft immers de keus gemaakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100