Hoe verloopt een gesprek wanneer een ambassadeur wordt ontboden?

Als land A iets heeft gedaan waar land B het niet mee eens is, kan land B de ambassadeur van land A ontbieden.

Bijvoorbeeld: Frankrijk was ontstemd over de Amerikaanse PRISM-activiteiten, dus ontbood de Franse regering de Amerikaanse ambassadeur.

In de media wordt dan gedaan alsof er een hartig woordje wordt gesproken met de ontboden ambassadeur.

Hoe verloopt zo'n gesprek in werkelijkheid? Is het inderdaad een ernstig gesprek waarin een hartig woordje wordt gesproken, en waarop het ongenoegen in duidelijke termen wordt overgebracht? Is het een gesprek "op foeterende toon"?

Of zijn het "collega's onder elkaar" die, puur omdat de mores dat zo voorschrijven, een gesprek aangaan, maar die daarbij ondanks het serieuze onderwerp redelijk amicaal met elkaar omgaan?
 

Toegevoegd na 16 seconden:
 
Ik weet dat dergelijke gesprekken in besloten kring plaatsvinden en dat er dus geen algemeen geldige, objectieve informatie beschikbaar is. Ik kan me echter goed voorstellen dat (ex-)ambassadeurs of andere betrokkenen in interviews of in autobiografieën een realistisch inkijkje geven in deze wereld. Ik ben op zoek naar dergelijke informatie van insiders.
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Oude jongens krentenbrood, nee niet echt. Tuurlijk wordt er niet op de persoon afgespeeld en is het meer eh....functioneel boos. Amicaliteit tijdens dergelijke gesprekken wordt gezien als onprofessioneel gedrag en is not done. Dergelijke kamers zijn altijd afgesloten voor publiek en pers. Ook beveiligingspersoneel is hierbij niet aanwezig, tenminste niet in mijn tijd dat ik er gewerkt heb en dat zal nu niet veel anders zijn. Degelijke besproken zaken blijven ook nadien onder strikte geheimhouding vallen. Dat geld niet alleen voor hun, maar ook voor de veiligheidsdiensten en overig personeel daaromheen. Die geheimhouding houd ook niet op als betrokkene geen dienstverband of binding meer heeft met de desbetreffende dienst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100