kan de nederlands bevolking de regering afzetten ?

Weet jij het antwoord?

/2500

De regering bestaat uit de Koning en de ministers. "De Nederlandse bevolking" kan hen niet afzetten. Onze volksvertegenwoordiger kan besluiten om de begroting van een minister niet goed te keuren. Zo'n minister zal dan aftreden, want dan kan hij niets meer. Mogelijk gevolg is, dat zijn collega-ministers met elkaar afspreken dat ze dan collectief opstappen en dan valt het kabinet. Dan de Koning. Dat we een Koning hebben staat in deGrondwet. Als we van de Koning 'af willen' moet de Grondwet worden aangepast. Dat is een procedure die veel meer tijd kost en veel meer moeite kost dan een gewone wetswijziging. Maar het is wel mogelijk. Toegevoegd na 1 minuut: Dit is de 'legale weg'. Er zijn landen waar de regering door terroristen wordt afgezet maar ik neem aan dat dit niet de achtergrond is van de vraag.

Ja dat kan, alleen via de stembus, als je het op legale wijze wil. Wat ook wel gebeurt is dat zoveel mensen tegen de regering demonstreren dat de regering zelf opstapt. En als de regering niet opstapt dat dan het leger of de politie namens het volk de macht grijpen. In ondemocratische landen gebeurt dit vaker dan in democratische landen. Nog in 1958 is dit in Frankrijk gebeurd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vierde_Franse...

De grootste macht zit bij het volk, dat zie je dagelijks in de wereld. Iedere bevolking of het nu Nederlanders Egyptenaren of Eskimo's zijn kunnen een regering laten afzetten. Stel dat de crisis ondraaglijk wordt en de mensen in opstand komen... Wat dan?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100