Als de PVV de grootste partij word mogen ze dan daadwerkelijk beslissen om uit de euro te stappen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jammer dat maar weinigen doorhebben hoe ons politieke systeem werkt. Alle tot nu toe gegeven antwoorden zijn bijna goed. Dat 'n politieke partij de grootste wordt na de a.s. verkiezingen wil niet zeggen dat ze de absolute meerderheid hebben in het parlement. Het zit zo: A.s. 12 september kiezen wij met z'n allen een nieuwe 2e kamer (Staten Generaal, ofwel het parlement). Hierin zitten 150 leden die x aantal partijen vertegenwoordigen. De partij die de meeste stemmen krijgt mag het initiatief nemen voor het vormen van een regering. Stel nu dat het volk massaal kiest voor de PVV. Dus bijv. 80% van de stemgerechtigden kiest Geert Wilders. Dan zijn de overige 20% voor de andere partijen. Het gevolg is dat Geert Wilders' partij dan 120 zetels in de 2e kamer krijgt. (De 2e Kamer kiest op haar beurt weer de leden van de 1e Kamer) Veel kleine partijen zijn dan in een klap weggevaagd, die komen niet meer in de 2e kamer. 'n Paar, vroeger grote partijen, mogen de overige 30 zetels innemen. Dat is dan de oppositie. Met deze macht kan Geert Wilders in z'n eentje met zijn partij een regering vormen. Hij heeft dan niemand van de andere partijen nodig om een meerderheidsregering te vormen. Zijn partij, de PVV, zit ook in de 2e kamer met 120 zetels. Dus alle wetsvoorstellen die hij maakt worden door de 2e kamer zonder enige tegenstand aangenomen. ( de oppositie heeft geen macht), alles wordt door de PVV bepaald en aangenomen. Dan kan Geert Wilders dus inderdaad besluiten en gedaan krijgen dat: de gulden terug komt, Nederland uit de EU gaat, het koningshuis ontbonden wordt, enz. enz. Maar ook dat andere partijen verboden worden, regeringstermijnen verlengd worden, het stemrecht veranderen of afschaffen.... Daarvoor zijn grondwetswijzigingen nodig die een 2/3 meerderheid van de 2e Kamer vereisen... en die meerderheid heeft de PVV dan! De enige macht die dat, zij het relatief en beperkt, nog kort tegen kan houden is de Koningin. Zij kan weigeren om Geert Wilders en zijn partij te beëdigen, maar heeft hiervoor eigenlijk geen macht, anders dan haar ontslag aan te bieden aan de dan nog zittende demissionaire premier Rutte. Zonder koninklijk besluit is er geen beëdiging, zonder beëdiging geen grondwettelijke nieuwe regering. Dus, in theorie, maar ook in werkelijkheid kan de grootste partij ook de absolute meerderheid verwerven en misschien wel heel onaangenaam worden. Dat is de kant van de democratie waar niet over gesproken wordt...

Nee hoor. Dat je de grootste partij bent, wil nog niet zeggen dat je het dan voor het zeggen hebt. En dat is maar goed ook. Je moet er immers samen met de andere partijen in de kamer uit zien te komen. En lukt dat echt niet.....affijn, dat hebben we de afgelopen maanden ervaren.

Nee want de rest van het kabinet moet het ermee eens zijn,er moet een meerderheid zijn,is dit er niet dan gaat het niet door.

Ligt eraan HOE groot ze worden. Als ze 75 zetels of meer halen kan dat wel degelijk.

Dat zou de PVV in haar eentje kunnen beslissen als de partij minstens 76 behaalt. Er zal echter ook een minister van Financiën (en/of nog een andere) moeten zijn die zijn handtekening onder zo'n wetsvoorstel wil zetten. Als dat allemaal al lukt, dan zal die wet nog door de Eerste Kamer moeten worden goedgekeurd en daar zal naar alle waarschijnlijkheid het verstand zegevieren boven het gevoel.

Als ze daadwerkelijk een coalitie kunnen smeden zou het kunnen echter weet ik niet of je simpel 76+ zetels nodig hebt om zo'n groot wetsvoorstel erdoorheen te krijgen. Ik dacht dat er daarvoor 2/3 i.p.v. 1/2 +1 nodig is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100