mag je als 'burger' iemand staande houden of vasthouden tot de politie er is?? desnoods met geweld??

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is afhankelijk van de situatie. Als er bijvoorbeeld bij je ingebroken word mag je de inbreker staande houden. De mag alleen geen geweld gebruiken. Als het geweld in gelijke mate is dan wel. Slaat de inbreker jou mag je terug slaan. Schopt hij jou mag je hem terug schoppen. Maar je mag hem niet laveloos slaan als hij gewoon weg wil lopen.

Als eerste moeten we even de terminologie juist hebben. Er is namelijk een verschil tussen staande houden en aanhouden. Aanhouden op heterdaad mag één ieder. Dus ook burgers. Zie jij iemand een vernieling plegen dan mag je deze persoon aanhouden en dien je hem/haar onverwijld overdragen aan de politie (of een andere opsporingsambtenaar). Je mag de verdachte op dat moment ter plaatse houden totdat de politie is gearriveerd. Wanneer de verdachte probeert te ontvluchten mag je hem ook met gepast 'geweld' ter plaatse houden (zolang dit maar in proportie is met hetgeen wat de verdachte doet!). Dit betekend dus dat je bijvoorbeeld op iemand mag gaan zitten om te voorkomen dat hij wegrent. Staande houden mag een burger niet en is alleen voorbehouden aan opsporingsambtenaren.

Je mag iemand staande houden en proberen vast te houden, maar NIET met geweld. Een burger die een persoon die een misdaad of een overtreding begaat op heterdaad betrapt, mag deze persoon aanhouden, maar daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doen zij dat wel, dan maken zij zich schuldig aan eigenrichting, wat wel strafbaar is. Het zogeheten burgerarrest volgt uit artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerarrest

Ja je mag iemand staande houden of vast houden totdat de politie gearriveerd is Dat heet een burger arrest Maar geweld gebruiken mag absoluut niet dan ben jij strafbaar en kan de degene die jij aanhoud jou laten vervolgen !! Maar je kan alles hierover lezen op http://www.om.nl/onderwerpen/burgerarrest_en/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100