Ik zie regelmatig uitspraken over het koningshuis, gevolgd door: "Betaald van ons geld." Klopt dit dan ook? Zie uitleg.

De villa die de prins gekocht heeft in Griekenland.
Het huis van de prins.
De vlucht van de koninklijke familie naar prins Friso.

Dit soort dingen dus.

Toegevoegd na 2 dagen:
Ik wil even toevoegen, dat ik er niets op tegen heb :-)
Ik ben blij met ons koningshuis.

Maar zodra er iets gekocht word door het koningshuis begint meteen half nederland te gillen over "Ons geld" en ik vroeg me af of dat nou reëel is of niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze redenatie zie je bij alle financiële dingen waarbij mensen het gevoel hebben dat 'diegene' het niet 'verdiend' heeft. Afhankelijk van waar diegene staat, kan het dan gaan om een directeur van een bedrijf, of een lid van het Koninklijk Huis, of een uitkeringstrekker, of tegenwoordig ook soms als iemand medische hulp krijgt. Ja, een deel van onze belastingcenten gaat naar Beatrix c.s. Daar ligt ze niet 24/7 van op de Bahama's, daar werkt ze voor - weliswaar in een luxere positie dan de gemiddelde Nederlander, maar ook veel zichtbaarder en in zekere zin misschien kwetsbaarder (ik zou niet graag zo op m'n hielen gezeten willen worden door de pers enzovoorts). Je hoort zelden iemand zeggen: 'Al die snelwegen, die leggen ze aan van MIJN geld', terwijl die redenering net zo geldig is. Dus het heeft meer te maken met het gevoel dat de spreker 'teveel betaalt' en de ontvanger teveel 'krijgt', vermoed ik. Daarnaast heeft de koninklijke familie flink van oudsher wat spaargeld, dus het is niet zo dat als WA een villa koopt, dat Rutte dan in paniek moet zoeken naar manieren om de belasting te verhogen om een nieuw begrotingsgat te vullen in verband daarmee.

Zodra de leden van het koningshuis hun toelage hebben ontvangen, is het hun geld en niet meer ons geld. Wat ze er vervolgens mee doen, zoals villa's kopen, moeten ze zelf weten. Andere dingen, zoals vluchten met het regeringstoestel, gaan wel directer ten laste van "ons" geld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100