Als ik een briefje van 5 euro verbrand, is de wereld dan 5 euro armer?

En hoe komen ze er achter dat er 5 euro minder is?
En als je vind dat 5 euro weinig is en niets uitmaakt: Wat als ik een koffer met briefjes van 500 euro verbrand?

Toegevoegd na 2 dagen:
Maar niemand zal weten dat ik die 5 euro heb verbrand en 5 euro zal dus 5 euro minder waard zijn. Toch is er 5 euro minder!

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee dan is de wereld een 5 euro rijker... Want alles wat jij uit roulatie neemt, stijgt de prijs van de overige briefjes een beetje in theorie... Als je een koffer met 500 keer 500 euro verbrandt dan worden wij allemaal een beetje rijker, om dezelfde reden...

Er van uitgaande dat het geld van jou is wordt jij er armer van en de anderen die Euro's hebben worden een beetje rijker: de Euro wordt iets meer waard. Als je er geen ruchtbaarheid aan geeft zullen ze er niet achter komen. Op de lange duur (in het geval van die koffer) zullen ze wat van die biljetten bij moeten drukken omdat er te weinig in omloop zijn en uiteindelijk merkt men dat er minder geld wordt uitgegeven dan verwacht.

Er is 9000 miljard euro aan geld in circulatie op dit moment. Dat koffertje geld van jou is een fooitje daarbij vergeleken. Als je dat wilt verbranden moet je het zelf weten maar het zal geen moer uitmaken op grote schaal...

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Money_supply#...

Jouw briefje van vijf is een soort schuldbekentenis van de Nederlandse Bank. Als jij die verbrandt en je recht op betaling opgeeft, is DNB dus € 5,- rijker en ben jij dat bedrag armer.

volgens mij ben jij 5 euro armer.De wereld draaid er wel om door

Europa is de wereld niet, de wereld zal dit in theorie en in praktijk niet voelen. Alle biljetten hebben een tegenwaarde in goud (of andere waardepapieren). Als jij je briefje (met tegenwaarde) verbrand ben jij je bewijs kwijt dat je recht hebt op die tegenwaarde of op dat goud. Dit goud zou in theorie niet meer verhandeld kunnen worden. Ik zou dus zeggen:”Zolang je geen goud of dergelijke vernietigd, zal de wereldeconomie daar geen hinder van hebben.

Bronnen:
Mijn gedacht

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100