Openbare inzage in de werkzaamheden van de politie?

De politie is een uitvoerende taak van de overheid. Een burger kan de politie bellen en bijvoorbeeld vragen om het uitschrijven van een parkeerbon voor een hinderlijk en verkeerd geparkeerde auto.
De politie hanteert een prioriteitenschema en handelt eerst de hoger ingeschaalde gevallen af.

Ik ga er vanuit, dat de politie verantwoording moet afleggen over de uitgevoerde werkzaamheden. Is dit juist?

En zo ja, hoe kun je als burger beoordelen of er toen inderdaad werkzaamheden met hogere prioriteiten bestonden?
Want: 'er waren zaken met hogere prioriteit', is natuurlijk een prachtige smoes als zulks niet openbaar toegankelijk is, en je als politieman graag wilt klaverjassen in diensttijd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk het niet want de politie kan niets vertellen over onderzoeken omdat dan potentiële verdachten maatregelen nemen en er geen boef meer wordt gepakt.

Je zou een klacht kunnen indienen. Als die wordt behandeld, met een hoorzitting en zo, zullen ze hun standpunt/uitspraak nader moeten motiveren. Verwacht er niet te veel van, maar andere mogelijkheden zijn er niet. Wettelijk moet de politie zich, via de burgemeester, verantwoorden aan de gemeenteraad. Dat werkt dus voor geen meter.

Ja de politie legt verantwoording af over uitgevoerde werkzaamheden. Maar niet aan burgers. Het is een hiërarchische organisatie waarin de ene chef rapporteert aan de hogere andere chef. Persoonlijk vind ik dat burgers soms ten onrechte menen dat zij wat te zeggen hebben over de politieagent en zijn taken omdat ze belasting betalen. No way. Dit geldt ook voor andere ambtenaren zoals gemeente- en rijksambtenaren. En als je denkt dat agenten klaverjassen in diensttijd, heb je werkelijk geen inzicht in hoe zulke organisaties werken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100